Op deze momenten kun je de autofocus beter uitzetten

Amy Schutte 2192
Autofocus maak het leven van elke fotograaf een stuk gemakkelijker. Het werkt inmiddels zo goed, dat we er in veel gevallen blind op kunnen vertrouwen dat de foto scherp is, en dat de scherpte daadwerkelijk op het juiste punt ligt.

Zelfs bewegende onderwerpen kunnen we volgen, met AI Servo. Toch zijn er momenten dat de autofocus er nog wel eens naast kan zitten. Je kunt dan wellicht beter met de hand scherpstellen. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen.

Bij weinig licht

Als je gaat fotograferen, maar er is niet veel licht, zul je merken dat je autofocus vaak gaat zoeken. Dat is vervelend, want bij veel camera’s kun je pas afdrukken op het moment dat de camera scherpgesteld heeft. Als je deze op autofocus hebt ingesteld, natuurlijk. Als je weleens foto’s hebt gemaakt van de sterrenhemel, of de maan zul je dit probleem waarschijnlijk herkennen. Handmatig scherpstellen is in dit geval beter.

Bij weinig contrast

Autofocus is geprogrammeerd op contrast. Zonder contrast, bijvoorbeeld wanneer je onderwerp een effen muur is, of wanneer je onderwerp min of meer opgaat in de omgeving, zal je camera moeite hebben met scherpstellen. Je kunt eventueel proberen om een rand op te zoeken waar contrast in zit, en daarop scherpstellen. Je kunt de ontspanknop half indrukken en je compositie bijstellen om het scherpstelpunt vast te houden, of de backbutton focus knop gebruiken. Of je kunt handmatig scherpstellen.

Dieren in het wild

Bewegende dieren kun je ‘tracken’ met AI Servo. Maar, bij sommige objectieven maakt de autofocus flink wat geluid. Voor bijvoorbeeld vogels kan dat al teveel zijn, en kun je ze daarmee afschrikken. Het geluid is immers duidelijk geen natuurlijk geluid, ze zijn het niet gewend. In dat geval kun je ervoor kiezen om handmatig scherp te stellen.

Bij HDR

Wanneer je HDR foto’s maakt, combineer je een aantal foto’s van exact hetzelfde standpunt, maar met verschillende belichtingen. Op die manier kun je een goed belichte foto maken van een contrastrijke scene, met details in de hooglichten en in de schaduwen. Om ervoor te zorgen dat je autofocus niet tussendoor gaat bijstellen, kun je beter handmatig scherpstellen. Het is namelijk belangrijk dat alle foto’s die je wil combineren hetzelfde focuspunt hebben, anders wordt het resultaat onscherp.

Bij focus stacking

Focus stacking lijkt een beetje op HDR, maar je voegt hier een foto’s samen met verschillende belichtingen. In dit geval gaat het om verschillende focuspunten. Zo krijg je een foto die van voor tot achter haarscherp is. Dit doe je met een statief, want je wil niet dat de camera beweegt; de foto’s die je combineert moeten exact overeenkomen. Je stelt eerst scherp op het voorgrond onderwerp maakt een foto, en vervolgens verleg je de focus steeds iets naar achter. Met de hand.

Autofocus uitzetten bij macro

Bij macrofotografie heb je vaak een hele kleine scherptediepte. Dat betekent dat het scherptevlak, het gedeelte van je foto dat scherp is, heel klein is. Daarom ligt de scherpte heel snel en gemakkelijk op het verkeerde punt, bijvoorbeeld op het lijfje van een insect in plaats van op de ogen. Om de scherpte helemaal in de hand te houden en hele kleine beetjes bij te stellen, kun je met de hand scherpstellen.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy