Handmatig scherpstellen: hoe en waarom

Amy Schutte 2270
Of je nu je belichtingsinstellingen handmatig maakt of de camera laat kiezen, je hebt ook nog de keuze om de scherpte zelf te regelen, handmatig scherpstellen in plaats van autofocus gebruiken.

De camera kan zelf automatisch scherpstellen, door middel van autofocus. Maar je kunt ook handmatig scherpstellen. Hoe werkt dat en wanneer is het handig?

Hoe doe je dat, handmatig scherpstellen?

Om handmatig scherp te stellen, zet je de knop op het objectief om van AF (autofocus) naar M (manual). Nu zie je dat wanneer je de sluiter half indrukt, de camera niet automatisch scherpstelt. Je doet dat met de scherpstelring op het objectief. Om goed handmatig te kunnen scherpstellen, kun je naast de zoeker twee andere tools gebruiken. De scherptediepteknop, meestal naast de lensvatting, helpt. Wanneer je deze indrukt wordt het diafragma ingesteld op de daadwerkelijke instelling voor de foto en kun je beter zien of hij scherp is. Of je kunt gebruiken maken van LiveView, zodat je je foto op het LCD scherm kan zien en het punt dat je scherp wilt hebben sterk kunt vergroten. Zo weet je zeker dat je er niet nèt naast zit. 

Preciezer scherpstellen

Vooral wanneer je met een kleine scherptediepte werkt, en er dus maar een klein gedeelte van je foto scherp is, heb je meer controle wanneer je voor handmatig scherpstellen kiest. Stel, je fotografeert een spinnenweb en wilt een klein deel scherp, bijvoorbeeld het midden. Een spinnenweb heeft een fijne structuur en het kan zomaar zijn dat je autofocus daar wat moeite mee heeft. Om dan precies het juiste punt te pakken te krijgen, kun je beter op handmatig scherpstellen over gaan. Helemaal als het web (of een ander onderwerp) wat wiebelt in de wind. Zo kun je nauwkeurig werken en zeker weten dat het juiste punt scherp is, in plaats van steeds opnieuw naar het juiste punt te zoeken met autofocus.

Denk aan de minimale scherpstelafstand

De minimale scherpstelafstand van je objectief is de kortste afstand tot een onderwerp waarop je nog scherp kunt stellen. Elk objectief heeft een eigen minimale scherpstelafstand vinden. Vaak kun je dat in de handleiding of op internet vinden. Je kunt ook aan de scherpstelring draaien. Het ene uiterste heeft een teken voor oneindig, het andere uiterste is de minimale scherpstelafstand. Vaak staat daar een waarde bij vermeld. De minimale scherpstelafstand is een eigenschap van je objectief. Het maakt dus niet uit of je gebruik maakt van de autofocus, of dat je handmatig scherpstelt. Hier moet je dus rekening mee houden, want als je onderwerp te dichtbij is krijg je deze niet scherp, ook niet wanneer je handmatig scherpstelt.

Wanneer kun je beter handmatig scherpstellen?

Over het algemeen is de autofocus van onze camera’s hartstikke goed. Maar in sommige gevallen is het een goed idee om juist voor handmatig scherpstellen te kiezen omdat de autofocus moeite heeft. Autofocus zoekt naar punten met contrast. Wil je een mooie foto maken van een onderwerp dat nauwelijks te onderscheiden is van de achtergrond? Dan kun je beter scherpstellen op het oog, want dat is het meest betrouwbaar. De autofocus zou waarschijnlijk lang zoeken en het meest contrastrijke punt pakken, terwijl dat misschien niet perse het punt is waarop jij wilde scherpstellen. Dat geldt ook voor scherpstellen in het donker; er is dan weinig contrast en de autofocus zal misschien veel moeten ‘zoeken’. Verder kan het een goed idee zijn als de scherptediepte heel klein is, en het scherpstellen enorm nauwkeurig moet gebeuren, zoals bijvoorbeeld bij macrofotografie. Een statief is dan wel handig. Of wanneer je bijvoorbeeld door glas fotografeert, en de camera op de reflectie kan gaan scherpstellen.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy