Shake shake shake!

Ooit gehoord van Intentional Camera Movement fotografie?

Redactie 5773
Het expres bewegen van je camera tijdens het fotograferen is normaliter iets wat fotografen proberen te vermijden. Bij ICM fotografie beweeg je expres je camera, het levert creatieve, aparte maar wel mooie beelden opleveren.

Even iets anders

ICM, Intentional Camera Movement is een techniek waarbij de camera tijdens langere belichtingstijden op verschillende manieren bewogen wordt door de fotograaf. De beweging is zichtbaar in de foto waardoor er een concept ontstaat wat tussen schilderkunst en fotografie zweeft. Je kan met deze techniek werken met belichtingstijden van 1/10 seconden tot wel 10 seconden of langer. Er wordt totaal iets nieuws gecreëerd wat je eerst niet gewend was als fotograaf.

Fotograaf Thomas Haeton probeerde het een dagje uit met iemand die er al meer ervaring mee had. 

'Ik kreeg een uitnodiging van collega-landschapsfotograaf Andy Gray om een keer iets anders te proberen; ICM-fotografie. ICM staat voor Intentional Camera Movement. Ik heb dit soort fotografie in het verleden geprobeerd, maar ik heb tot nu toe nooit de tijd genomen om er dieper op in te gaan. Andy laat me in deze video een paar geweldige technieken zien en geeft me veel hints en tips die helpen om een aantal unieke en ongewone afbeeldingen te maken.'

Lees ook: zoek naar bewegingsonscherpte

ICM werkwijze

Britse fotograaf Andy Gray vertelt ondertussen in onderstaande video meer over de workflow die er bij de techniek komt kijken, hoe je de beste effecten krijgt en wat de mooiste locaties zijn om deze techniek voor jezelf te proberen. Zo wordt er onder andere geschoten op een strand en in de duinen. 

Ben je benieuwd of jij deze techniek ook kan gebruiken voor je eigen werk? Probeer het eens uit en zet je resultaten in de gallery, waar we ze eventueel featuren in ons magazine. Succes! 

Meer over ICM in DIGIFOTO Magazine

Leer alles over Intentional Camera Movement in DIGIFOTO Magazine 1.2021

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie