Beeldstabilisatie: yay of nee?

Amy Schutte 732
Beeldstabilisatie helpt enorm om scherpere foto’s te maken. Het is een functie van hedendaagse digitale camera’s of objectieven.

Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je minder snel ‘camera shake’ in een foto krijgt. Hoe werkt het precies?

Wat is beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie zit ingebouwd in je objectief (of niet) en wordt meestal aangeduid met de letters IS, die vaak op je objectief gedrukt staan. Tegenwoordig zit beeldstabilisatie niet meer alleen in objectieven, sommige systeemcamera’s hebben het in de camera zelf. Het betekent dat er een mechanisme ingebouwd zit, die de ergste trillingen van je hand opvangt. Hierdoor kun je de sluitertijd iets langer zetten dan zonder beeldstabilisatie en nog steeds een scherpe foto maken. 

Hoe werkt beeldstabilisatie

Er wordt dus onderscheid gemaakt in optische beeldstabilisatie en sensor stabilisatie. Optische stabilisatie zit in het objectief verwerkt, die wordt aangestuurd door sensoren in de camera om trillingen te compenseren. Sensor stabilisatie werkt niet optisch en zit in de camera zelf. De sensor beweegt met de kleine vibraties mee om zo bewegingsonscherpte te reduceren. Optische - en sensor stabilisatie kunnen tegenwoordig ongeveer tot 3 á 4 stops corrigeren. Dit wil zeggen dat mét stabilisatie sluitertijden van 1/15 kunnen worden gerealiseerd met dezelfde scherpte als met sluitertijden van 1/125 of 1/250.

Prijs

Lenzen met beeldstabilisatie zijn over het algemeen een stuk duurder dan lenzen zonder beeldstabilisatie. Dit heeft te maken met de constructie van de lens, het kost fabrikanten meer om beeldstabilisatie toe te voegen. Of het de moeite van de meerprijs waard is, is natuurlijk persoonlijk. Heb jij een hele vast hand van jezelf, of gebruik je graag een statief? Dan waarschijnlijk niet. Over het algemeen is het lastiger om een scherp beeld te krijgen met een grote brandpuntsafstand; je moet dan een snellere sluitertijd hebben. Voor sterke zoomlenzen kan het daarom wel een toegevoegde waarde zijn. Als je er natuurlijk budget voor hebt.

Statief? Beeldstabilisator uit

Beeldstabilisatie is vooral heel handig wanneer je uit de hand fotografeert. Ook zijn ze prima te gebruiken wanneer je een statief en een hoge sluitertijd gebruikt. Maar wanneer je fotografeert vanaf een statief en voor langere sluitertijden gaat, kun je beter de beeldstabilisator uitschakelen. De beeldstabilisator is gemaakt om kleine bewegingen (van je hand) te neutraliseren; hiervoor maakt hij als het ware een soort tegenbewegingen. Deze kleine trillingen, van de motor in de beeldstabilisator, kunnen trillingen veroorzaken die je, wanneer je een foto maakt met een lange sluitertijd, zichtbaar kunnen worden. Uitschakelen dus.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy