Omgaan met cameraschuwe mensen

Sterre Hartjes 476
Het valt op dat mensen zich steeds meer zorgen maken over hoe ze eruit zien op foto's. vooral oudere mensen hebben hier last van. Dit kan lastig zij als je een familieportret moet schieten. Hoe ga je om met cameraschuwe mensen?

Mensen die cameraschuw zijn kunnen  heel vastberaden zijn. Ze willen echt niet op de foto.  Als fotograaf kan het heel moeilijk zijn om deze mensen te overtuigen om toch voor de camera te gaan staan.

Het overtuigen van cameraschuwe mensen

Jonge mensen hebben hier minder last van. Ze maken de hele dag door foto's met hun telefoon, lelijke of mooie foto's. Oudere zijn hier minder mee bezig. Misschien zijn oudere ook wel onzekerder omdat ze zich schamen voor rimpels of andere dingen. Er zijn mensen die zich zo zorgen maken over iets als een familieportret dat ze direct in de stres en paniek schieten. Deze mensen moet je geruststellen. Was er maar een toverspreuk die alle cameraschuwe mensen in een klap comfortabel laat voelen. Helaas is deze er niet. Als fotograaf accepteer je de gevoelens van deze persoon. Als je je inleeft in deze cameraschuwe persoon snap je beter wat je er aan kan doen.

Lieve cameraschuwe mensen, het familieportret draait niet om jou

Het maken van familieportretten is puur voor het samen zijn. Elke generatie van de familie bij elkaar. Het is een ding om naar terug te kijken. Kijken hoe het vroeger allemaal was. Hoe de kleinkinderen groeien, hoe vader en zoon steeds meer op elkaar gaan lijken. Elke jaar kunnen er nieuwe familieleden bij komen, of helaas afvallen. Familieportretten zijn als een tijdlijn. De waarde die een familie uiteindelijk hier aan hecht is onbetaalbaar. Om iemand die cameraschuw is over te halen kan je hier op inhaken. Je kan als fotograaf een foto meenemen van je eigen familie. Vertel wat over de waarde die jij hecht aan die foto. Hoe blij je bent met de moeite die in de foto is gestoken. Het gaat niet om de persoon in de foto en hoe hij of zij er op staat maar over de persoonlijkheid van de persoon.

Lees ook: Tips: zo maak je echt leuke familieportretten!