Tips: zo maak je echt leuke familieportretten!

Tips: zo maak je echt leuke familieportretten!

Liesbeth Wesdijk 5096
Een familie portretteren, als fotograaf kun je daar behoorlijk tegenop zien, want het is niet makkelijk om echt mooie foto’s te maken van een groep mensen. Deze 10 tips gaan je hierbij helpen!

Of het nu om een gezin gaat of een groep vrienden of collega’s, het is nooit makkelijk om meerdere mensen tegelijkertijd goed op de foto te krijgen. Als dit je eerste keer is, laat je dan niet intimideren, maar vertel dit tegen de familie of groep. Ze zijn vast meer dan bereidwillig om mee te werken en zo krijg je de beste foto’s. Hier zijn 10 snelle tips om je te helpen een succesvolle en leuke fotosessie te hebben.

1) Gebruik een statief als dat kan

Ook al is een statief misschien niet altijd even handig in gebruik, in dit geval heeft het twee grote voordelen:
Je bent gedwongen wat langzamer te werken. En dit voorkomt weer dat je fouten maakt, dat de witbalans b.v. niet in orde is of je ISO staat nog op 6400. Neem de tijd om je instellingen te controleren en voorkom ‘oeps’momentjes.
Je kunt je beter concentreren op de groep. Veel mensen voelen zich niet op hun gemak bij een fotoshoot en zijn nerveus. Doordat je niet de hele tijd door de zoeker hoeft te kijken, kun je beter contact maken met de mensen en hen eventueel op hun gemak stellen.

2) Gebruik de handmatige belichtingsmodus

Meestal maak je met een portretshoot een behoorlijk aantal foto’s op ongeveer hetzelfde tijdstip en locatie. Dit betekent dat als je eenmaal de camera hebt ingesteld, de belichting niet hoeft te veranderen. Maar als je iets verandert aan de sluitertijd of het diafragma, wordt de belichting ook automatisch aangepast waardoor de opname een heel andere kleur kan hebben. Iets wat je niet wilt, want consistentie is belangrijk. Gebruik dus de handmatige modus voor de belichting en controleer na elke wijziging je belichting, b.v. met een testopname.

3) Vergrendel de focus

Net zoals je niet wilt dat de belichting van frame tot frame verandert, wil je ook niet dat de focus wordt aangepast. Ervan uitgaande dat je # 1 ter harte hebt genomen en een statief gebruikt, zul je niet in beweging komen. Waarschijnlijk als je je groep in een relatief statische positie hebt opgesteld, zullen ze niet bewegen. Niet veel. Het gaat ons er alleen om de groep dichter bij of verder weg van de camera te laten komen. Dus vergrendel de scherpstelling of gebruik handmatige scherpstelling. Dan zal je focus niet veranderen van shot naar shot. Kijk hier voor meer info over het vergrendelen van je focus.

4) Verspringen

Nee, niet vérspringen als bij sport, maar laat de hoofden van de groep die je portretteert verspringen. Dus niet allemaal netjes op een rijtje naast elkaar en nog een rijtje eronder zoals het vroeger bij de ouderwetse schoolfoto’s moest. Gebruik krukjes, verhogingen of wat je maar kunt gebruiken om een dynamischer beeld te krijgen. Geen saaie rechte, statische lijnen, maar juist diagonale beelden, dit zorgt voor een veel interessanter beeld.

5) Als het flexibel is, buig het!

Dat klinkt misschien een beetje raar en je moet het ook niet te letterlijk nemen. Maar mensen hebben vaak de neiging bij een familieportret of groepsfoto om er stijfjes en rigide bij te staan. Met de armen strak naar beneden of juist strak over elkaar. Beide ziet er niet natuurlijk en losjes uit. Laat ze eens hun gewicht op één voet zetten en de heup richting de camera draaien. Of laat ze een vinger achter een riemlus haken. Of laat iemand een beetje naar voren zitten. Als het allemaal maar wat losser en natuurlijker wordt. Doe eventueel voor hoe je het precies wilt.

6) Laat kinderen kinderen zijn.

Leg geen druk op kinderen. Als ze verwachten dat ze tijdens zo’n shoot een uur stil moeten zitten, wordt het geheid geen leuk samenzijn, laat staan dat er leuke foto’s uit komen rollen. Het beste kunnen de ouders tegen de kinderen zeggen dat ze b.v. lekker naar het park gaan, in plaats van: ‘we gaan vandaag foto’s laten maken’. Neem speelgoed mee en trek gekke bekken tegen ze. Als ze dat nodig hebben, laat ze dan even rennen en spelen. Laat ze kinderen zijn, laat ze plezier maken. En sta dan klaar om dat vast te leggen.

7) Poseer om te flatteren.

Als iemand denkt dat hij of zij er vreselijk uitziet, dan zullen de foto’s dat waarschijnlijk ook gaan weerspiegelen, hoe goed je belichting etc. ook is. Wees bewust van de 'gebreken' van mensen en werk met hen samen. Hier een paar tips.

  • Neem voor iemand met een onderkin een iets hogere camerahoek, boven hun ooghoogte. Door ze omhoog te laten kijken, strekt de hals zich en zal een onderkin minder zichtbaar zijn. Probeer iemand zo te positioneren dat vlekken, wratten of bulten minder opvallen.
  • Als je een echtpaar hebt met een enorm lengteverschil, moet de man (meestal de langste) met zijn voeten verder uit elkaar gaan staan. Dat maakt hem iets korter, waardoor het verschil een beetje kleiner wordt.
  • Gebruik voor echt zware mensen de liggende houding in het gras en stapel de kinderen bovenop. Werkt elke keer weer geweldig. Verbergt buik, strekt de kinnen uit en maakt de kinderen dichterbij omdat het alleen maar gezichten zijn.

8) Belichting

De juiste belichting maakt of breekt een foto. Kies daarom het juiste tijdstip van de dag voor de mooiste foto’s. Het meest ideaal is op een zonnige dag, een uur voor zonsondergang, je hebt dan het mooiste licht.
Gaat dit niet, probeer je groep dan in de schaduw te fotograferen. Hard licht zorgt namelijk ook voor harde schaduwen in het gezicht, iets wat lastig te compenseren is. Zorg er wel voor dat de achtergrond niet te licht is, deze zal dan n.l. de aandacht trekken en dat is niet de bedoeling.
Probeer een fotoshoot op een bewolkte dag te voorkomen. Het licht is dan weliswaar zachter, maar de richting is niet geweldig. Vaak krijg je dan donkere schaduwen onder de ogen.
Gebruik eventueel een reflector of een (externe) flitser. Het liefst wil je duidelijk de lichtjes in de ogen vastleggen.

9) Expressie is alles

Het belangrijkste en tevens het moeilijkste van groepsportretten. Hoe krijg je ze allemaal tegelijkertijd aan het lachen? Bij vreemde mensen is dit uiteraard nog moeilijker dan bij vrienden of bekenden. Het moet een beetje in je zitten om mensen te laten ontspannen en ze vrolijk te maken. Neem eventueel een hulpje mee om de kinderen af te leiden en te laten lachen. Zorg ervoor dat iedereen naar de camera blijft kijken en houdt het zo natuurlijk mogelijk. Hier vind je meer tips over expressie.

10) Heb plezier!

Neem jezelf niet te serieus, straal zelf ook uit dat je lol hebt in de sessie. Als je merkt dat de groep de concentratie verliest, laat ze dan even iets anders doen. In de lucht springen, op het gras rollebollen, het maakt niet uit. Het breekt de eventuele spanning en misschien komen er ontzettend leuke, spontane foto’s uit.

Nog één laatste extra tipje: het mooiste is als de kleding van alle familieleden enigszins op elkaar afgestemd is. Dus geen vloekende kleuren bij elkaar en het is qua belichting ook makkelijker. Overleg dit op voorhand, zodat iedereen daar rekening mee kan houden

Ga lekker aan de gang met deze tips en plaats vooral je foto’s (uiteraard wel met toestemming van de groep) in onze gallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth

afbeelding van jorn.gijzen_95694

Hoi Liesbeth! Leuk en nuttig artikel... bedankt voor het delen.
Wel heb ik een vraag over Tip 3, als je focust en daarna weer de compositie aanpast... heb je dan niet kans op een out-of-focus foto? Als je onderwerp naar voren/achteren beweegt, of je beweegt zelf teveel, dan kan het toch zijn dat de focus niet meer klopt? Zeker met een groot diafragma (kleine scherptediepte), of heb ik het mis? Mvg Jorn

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Dank je wel Jorn, graag gedaan. Sorry voor mijn late reactie, ik had je post even gemist, oeps! Als je je sluiterknop half ingedrukt houdt, vergrendel je je focus. In de link die bij Tip 3 staat, staat het wat uitgebreider uitgelegd.