Uitdaging voor elke fotograaf

Amy Schutte 441
Digitale fotografie heeft het leven voor ons als fotografen vele malen makkelijker gemaakt. Maar makkelijk maakt je soms ook laks. Ga de uitdaging aan met deze oefeningen.

Camera’s worden steeds slimmer, opslagkaarten steeds groter en sneller, je kunt heel veel uitproberen zonder dat het je ook maar iets ‘kost’. Dat is fijn, en laten we die techniek vooral gebruiken. Maar je kunt er ook teveel op leunen: op een gegeven moment wil je als fotograaf goede beslissingen leren maken. Met deze uitdaging maak je het jezelf tijdelijk wat moeilijker, om ervan te leren! 

Gebruik een prime objectief

Een prime objectief is een objectief met vaste brandpuntsafstand. Hiermee kun je dus niet in- of uitzoomen. Je compositie veranderen zul je dus met je voeten moeten doen: dichterbij lopen of verder weg gaan staan. Je beperkt jezelf hiermee natuurlijk wel wat, maar door de beperking moet je creatiever denken. Hoe kan ik deze foto laten ‘werken’ met de brandpuntsafstand die ik heb? Heb je geen prime objectief? Dan kun je de uitdaging nog steeds doen, door je zoomobjectief op één brandpuntsafstand te houden. Eventueel kun je de zoomring vastzetten met een stukje tape, om smokkelen minder verleidelijk te maken.

Uitdaging: een kleine geheugenkaart

Geheugenkaarten krijgen steeds meer capaciteit en dat is enorm fijn. Zo kunnen we dagen achtereen schieten op één kaart. Vroeger, in de tijd van analoge fotografie, hadden fotografie een filmrolletje. Daar konden meestal 12, 24 of 36 opnamen mee gemaakt worden. Je moest dan veel beter nadenken of iets echt een foto waard was, en hoe je die foto dan zou maken. Leg jezelf die beperking ook eens op. Je kunt dit doen door een geheugenkaart met weinig capaciteit in je camera te stoppen, of jezelf gewoon een maximum aantal afdrukken opleggen. Je zult zien dat dit heel lastig is! Bedenk ook dat wij veel meer middelen voor handen hebben om een foto goed te maken en te beoordelen.

Geef jezelf een tijdslimiet

We raden je meestal aan om rustig de tijd te nemen en even goed over een foto na te denken, voor je afdrukt. Dat is nog steeds ons advies. Je kunt jezelf echter wel een realistische tijdslimiet stellen. Geef jezelf bijvoorbeeld 2 uur in een stad om met een interessante straatfoto terug te komen. Zo moet je efficiënt aan het werk gaan, knopen doorhakken en er is geen tijd om te lanterfanten. Het geeft je wel tijd om op zoek te gaan naar een interessante locatie en eventueel te wachten op die voorbijganger die je foto interessanter gaat maken.

Ga erop uit in ongunstige omstandigheden

Er zijn omstanddigheden die ideaal zijn voor fotografie. Het licht is mooi en de kans is optimaal dat je een goede foto kunt maken. Ga er juist eens op uit als het er allemaal niet zo rooskleurig uitziet. Je zult moeten roeien met de riemen die je hebt, om er het beste van te maken. Ook hier zul je weer creatief moeten zijn. Maar je zou jezelf zomaar eens kunnen verrassen!

Niet nabewerken als uitdaging

Maar al te vaak denken we tijdens het fotograferen: dat los ik in de nabewerking wel op. Of dat snijd ik nog wel bij. Leg jezelf de beperking op dat je eens niet mag nabewerken. De foto moet dus meteen goed zijn in de camera. Lastig, maar dit is een goed uitgangspunt wanneer je gaat fotograferen! Ga de uitdaging aan!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy