Inspiratie: begin een project! Deel 2

Inspiratie: begin een project! Deel 2

Liesbeth Wesdijk 712
Misschien is het nieuwe jaar een goed moment om een project te beginnen met je fotografie. Dat kan voor de korte termijn, maar ook voor een langere poos. We geven je 12 ideetjes voor inspiratie. Voor elke maand van het jaar een nieuw idee dus. Dit is deel 2.

Een project, ook al doe je het alleen maar voor jezelf, kan je nieuwe inspiratie geven. En het verbetert je fotografie-skills omdat het je uitdaagt eens verder te kijken. Zoals gezegd kun je dit puur voor jezelf doen, maar ook in een groep. Op Facebook of in je fotoclub, noem maar op. We geven je wat ideeën voor projecten.

7) Huur een model in

Misschien wil je eens experimenteren met studioverlichting, of heb je bepaalde ideeën voor buitenportretten? Huur eens een model in. Dat kan via een officieel boekingsbureau, maar je kunt ook op internet zoeken naar beginnende modellen die een shoot aanbieden in ruil voor gratis foto's voor hun portfolio. Dat laatste is uiteraard goedkoper.

 • Zorg ervoor dat je van te voren precies wat je wilt en overleg dat ook bij voorbaat met het model, zodat zij haar kledingkeuze aan kan passen aan jouw wensen.
 • Als je de gemaakte foto's op commercieel niveau wilt gebruik, zorg er dan voor dat het model een contract tekent, zij heeft n.l. ook haar rechten.
 • Om er zeker van te zijn dat de shoot goed en vlot verloopt, moet je voorbereid zijn. Oefen eventueel met een bekende bepaalde poses, zodat je geen tijdverlies hebt tijdens de shoot zelf.

8) Maak een glamourfoto van je auto

Of je nu een prachtige klassieke Amerikaan hebt of een tweedehandsje van je opa, maak eens een foto van je auto alsof hij zo mee kan doen als show auto bij Top Gear. Autofotografie is een populaire tak van onze hobby en heeft een bepaalde stijl. Voor je begint zorg je er natuurlijk wel voor dat de auto helemaal brandschoon is!

 • Zoek een goede locatie, dit kan het strand zijn, maar ook een parkeergarage b.v.
 • Maak eerst eens een foto terwijl de auto rijdt, je hebt dus even de hulp van een vriend nodig. Het mooiste effect geeft het wanneer je 'pant'. De auto is scherp in beeld, maar je ziet de beweging.
 • De meeste showfoto's van auto's worden op een bepaalde manier gemaakt: ga iets door de knieën en fotografeer de auto schuin van voren of van achteren.
 • Gebruik een polarisatiefilter voor een dramatisch effect, of boots dat na met b.v. Photoshop.

9) Ga eens naar de dierentuin

En probeer daar de dieren zo te fotograferen dat je geen of zo min mogelijk hekwerk of gaas ziet. Dat is in de ene dierentuin makkelijker dan de andere. Tip: gebruik een groot diafragma (= laag F-getal), hierdoor zal de achtergrond wazig worden.

 • Houdt rekening met het licht, foto's in de vroege ochtend of late middag zijn vaak mooier omdat je met fel licht meer last hebt van ongewenste schaduwen of teveel contrast.
 • Verplaats je op ooghoogte van het dier.
 • Als de dieren niet zo actief zijn, wacht dan tot ze gevoederd worden, vaak gebeurd dit op vaste tijden. Zorg dat je dan klaar bent om wat actie te fotograferen.

10) Blijf in je eigen buurt

Wat van ver komt is lekker gaat niet altijd op. Je hoeft er niet ver op uit te trekken om mooie foto's te maken. Blijf eens dicht in de buurt van je huis en kijk goed om je heen. Gebruik je creativiteit. Het voordeel van dichtbij huis blijven is dat je op tijd terug bent voor je favoriete soap of voor de bui.

 • Wees niet bang om te experimenteren met je eigen positie. Ga eens op de grond liggen of fotografeer eens vanaf een trap.
 • Je omgeving verandert continu, ga eens regelmatig naar precies dezelfde plaats terug en fotografeer exact hetzelfde, maar zie hoe het dan toch anders is. Andere lichtomstandigheden, ander seizoen etc.
 • Probeer iets bijzonders te zien in het gewone.

11) Letter montage

Dit is echt een grappige uitdaging voor een langere tijd. Overal in onze omgeving kun je letters vinden in beelden. De één wat duidelijker dan de ander. Maak eens een serie foto's met daarin b.v. de letters van je naam. Je zult met een heel andere blik naar je omgeving gaan kijken, constant op zoek naar een letter.

 • Wees creatief en gebruik niet alleen straatnaamborden of uithangborden. Wat dacht je van graffiti of een fietswiel als O?
 • Als je toevallig Jan heet, ben je snel klaar. Maak dan eens je plaatsnaam?
 • Als je alle letters die je wilde hebben, hebt geschoten, maak dan met behulp van b.v. Photoshop je creatie helemaal af. Is het resultaat echt verbluffend mooi, dan is het misschien een leuk idee om het geheel af te (laten) drukken?

12) Snuffel eens in je schuurtje

Misschien niet het eerste waar je aan denkt voor inspiratie, maar zoek eens in je schuur of op zolder naar b.v. oud gereedschap of speelgoed en maak daar een stilleven van. Oude voorwerpen hebben altijd een verhaal te vertellen.

 • Probeer niet te flitsen, maar creëer met subtiele belichting een rustiek plaatje.
 • Sommige objecten zijn al prachtig als ze op zichzelf getoond worden, andere dingen zijn juist mooier als ze gegroepeerd worden en een bepaalde samenhang hebben.

Dit was deel 2. Hebben we je al op leuke ideeën gebracht? Deel je foto's dan vooral in onze gallery en vermeldt erbij dat dit een uitdaging is. Meer ideeën kun je vinden in deel 1.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth