Nachtfotografie: een sterrenspoor

Redactie digifoto Starter 2659

De sterrenhemel fotograferen is een flinke uitdaging. Je ziet de sterren immers wanneer er geen licht is. Met een lange sluitertijd kun je sterrensporen in je foto’s maken.

De aarde draait, dus de sterren zijn lijken op een bewegend onderwerp. Als je met een lange sluitertijd aan de slag gaat, kan het zijn dat je die beweging van de aarde in beeld kunt brengen! Je ziet dan een sterrenspoor.

sterrenspoor, sterrensporen, nachtfotografie

Twee manieren om een sterrenspoor te fotograferen

Je kunt een sterrenspoor op een aantal manieren fotograferen. Eén manier is door te kiezen voor hele lange sluitertijden. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer het sterrenspoor. Je kunt ook verschillende foto’s maken, met een bepaald interval, en deze later samenvoegen. Op deze manier kun je de sporen vaak langer maken en daarbij de voorgrond ook duister houden. Bovendien kan je camera dit beter aan. We leggen uit hoe je dit doet.

Bereid je voor

Wat heb je nodig:

  • Een camera waarop je de instellingen handmatig kunt maken.
  • Een volle batterij (en een backup)
  • Een SD kaart met voldoende ruimte en eventueel extra kaarten. Fotograferen in RAW is aan te raden
  • Een groothoekobjectief. Hoe groter de hoek (en kleiner de brandpuntsafstand), hoe grootser en indrukwekkender het resultaat. Tussen 10 en 20 mm is ideaal
  • Een statief
  • Eventueel een afstandsbediening voor de sluiter

Begin voordat het helemaal donker is

Je wil een mooie plek uitzoeken waar je je compositie kunt maken. Daar moet je je statief opzetten en het jezelf enigszins gemakkelijk maken om een aantal uren door te brengen. Dat is gemakkelijker als het nog niet pikdonker is. Bovendien wil je graag één foto die gemaakt is tijdens het blauwe uur, wanneer het nog niet pikdonker is. Op die manier kun je je voorgrond mooi zichtbaar maken, wat een mooi effect heeft bij het samenvoegen. Kom dus iets voor zonsondergang.

Kies een voorgrond

Om je foto schaal te geven is een sterke voorgrond een waardevolle toevoeging. Op die manier heb je een vast, stilstaand element in je foto dat direct ook perspectief biedt voor de grootsheid van de sterrenhemel. Een gebouw of rotspartij is hier goed geschikt voor, omdat die geen enkele beweging vertonen en dus scherp in je foto komen.



Maak je instellingen 

Je kunt in het donker niet scherpstellen, en als je je camera op automatisch zet zal de autofocus blijven zoeken. Zet de camera dus op handmatig, ook de focus, Zet de focus op ‘oneindig’. Pas ook op met de belichtingsmeters, want de foto is flink onderbelicht maar dat is ook de bedoeling. Je kunt de camera overigens ook op Bulb zetten, dan bepaal je helemaal handmatig hoe lang de sluiter open blijft. Het diafragma zet je zo open mogelijk, zeker wanneer je met een groothoeklens werkt. Een andere lens zou wellicht een te kleine scherptediepte hebben en je wil zoveel mogelijk scherp. Zet je sluiter op 30 seconden, of in Bulb hou je deze maximaal een minuut open. Hou je de sluiter langer open in Bulb, dan kan de sensor te warm worden.Zet de ISO hoe je ‘m wil, zo hoog mogelijk zonder dat de foto te korrelig wordt. Dat is per camera verschillend. Denk ook aan je witbalans, al kun je die later nog bijstellen als je in RAW fotografeert. Maak een aantal testfoto’s tot je de instellingen goed hebt en wis ze dan weer, om verwarring achteraf te voorkomen. Gooi je voorgrond foto niet per ongeluk weg!

sterrenspoor, sterrensporen, nachtfotografie

Fotografeer je interval foto’s

Haal je lensdop weer weg (dat is redelijk essentieel, anders zijn er ook geen sterrensporen te zien). Stel je camera in op intervals en zorg ervoor dat een nieuwe direct begint zodra de vorige gemaakt is. Zorg dat je niet met lampen in de buurt van je camera komt. Zet ook je LCD scherm uit, want deze vraagt veel van je batterij en omdat je van je camera afblijft, heb je deze ook niet nodig. Fotografeer in totaal ongeveer twee uur voor een goed resultaat. Neem ook een paar zwarte foto’s, met de lensdop erop. Dat is handig voor de nabewerking.

Nabewerken

Kies eerst je voorgrond foto. De belichting van de lucht kun je vergeten, het gaat om je voorgrond. Bewerk deze in Lightroom of Photoshop tot je er tevreden over bent.
Pak vervolgens je eerste sterren foto. Bewerk ‘m zoals je wil. Je kunt de voorgrond hierin laten voor wat ‘ie is, het gaat om de sterren. Pas dezelfde bewerkingsinstellingen toe op de andere foto’s en exporteer ze allemaal als Jpeg.
Open nu gratis software als StarStax of Startrails. Natuurlijk kun je ook in Photoshop aan de gang gaan, maar deze software is speciaal ontwikkeld voor dit doel en werkt eenvoudig. Je uploadt de donkere en lichte foto’s apart. Je kunt er ook voor kiezen om de voorgrond foto (de lichte) later in Photoshop toe te voegen, zodat je meer kanten op kunt in de nabewerking.  Kies je ervoor om de voorgrond foto in Photoshop toe te voegen (door een laagmasker), dan kun je dat nu doen. Deze optie is meer werk, maar aan te raden wanneer de lucht in je voorgrond foto heel licht is.

Je foto is klaar. Een sterrenspoor, die de beweging van de aarde verraadt!



 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie