Wat is en hoelang duurt een lange sluitertijd?

Fotograferen met een lange sluitertijd; 7 tips

Remco Stunnenberg 1478
Wil jij fotograferen met een lange sluitertijd, ook wel long exposure genoemd? Wij helpen je in 7 stappen op weg.

Wat is en hoelang duurt een lange sluitertijd?

Er is geen standaard definitie voor het begrip lange sluitertijd. Waar het feitelijk om draait is dat je een sluitertijd hanteert die zorgt voor een goed belichtte foto al dan niet in combinatie met het effect dat je wenst. Met name bij landschapsfotografie krijg je te maken met lange sluitertijden. Dit komt vooral omdat je bij deze tak van fotografie tijdens de zogenoemde gouden uurtjes rond zonsopkomst en zonsondergang aan de slag gaat. Tijdens deze perioden heb je te maken met weinig licht in combinatie met een klein diafragma (voor de nodige scherpte) en lage ISO waarde om ruis te beperken. Deze combinatie zorgt ervoor dat je aangewezen bent op lange sluitertijden.

Een van de voordelen van het toepassen van een lange sluitertijd in landschappen is dat water volledig vlak wordt of juist in een strepende beweging verandert, vervaagde luchten en langgerekte wolken. Een ander bijkomend effect is dat de kleuren extra verzadigd worden vastgelegd. Een nadeel is dat er bewegingsonscherpte kan ontstaan. Denk hierbij aan een veld met bloemen die door de wind bewegen en daardoor onscherp in beeld komen.

Wat heb je nodig?

1 Een goed en stevig statief
Belangrijk is om de camera zo stabiel mogelijk neer te zetten. Een statief is onmisbaar.



2 Een camera die je in de Bulb stand kan zetten


De standaard langste sluitertijd die je kunt instellen is meestal 30 seconde. Zeker wanneer je gaat werken met filters in de gouden uurtjes zal de sluitertijd oplopen tot boven de 30 seconde. Dit kan door je camera in te stellen op de Bulb stand.

3 Een afstandsbediening

Alleen met afstandsbediening kan de sluiterknop geblokkeerd blijven waardoor de sluitertijden oplopen tot boven de 30 seconde.



4 Filters


Om overdag lange sluitertijden te creëren, zul je filters nodig hebben. Een klein diafragma en een lage ISO waarde zullen overdag geen lange sluitertijd veroorzaken en dus niet het gewenste effect geven. Grijsfilters zijn daarom een noodzaak. Grijsfilters heb je in verschillende merken, maten en sterktes. De zogenaamde 'big stoppers' houden 10 stops aan licht tegen.

5 Donker tape


De zoeker van de camera moet bij het fotograferen met lange sluitertijden afgedekt zijn. Wanneer dit niet gebeurt zal er vals licht door de zoeker in de camera vallen. Dit voorkom je door de zoeker af te plakken met tape.

6 Een locatie om de foto te maken met een lange sluitertijd


Meestal komt dit met het idee hoe een foto er uit moet komen te zien door het effect van de lange sluitertijd. Bekijk die locatie goed. Ontdek welke compositie je kunt maken om tot het best gewenste resultaat te komen.

7 Bereid je voor


Wanneer je bijvoorbeeld op het strand golven rondom paaltjes van golfbrekers wilt hebben, zal je met vloed op de locatie moeten zijn. Zorg dat je weet wat de omstandigheden ter plaatse zijn, maar ook hoe laat de zon opkomt en ondergaat.

Lees ook: 5 tips voor het perfecte stilleven

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco