Wat vind jij?

Moet er een verbod op selfies komen op historische plaatsen?

Christel  de Wolff 744
Dankzij de populariteit van televisieserie Chernobyl beleeft de rampplek in Oekraïne een topdrukte. Leuk voor de horeca gelegenheden in de buurt van Tsjernobyl, maar de discussie over respect voor rampplekken en monumenten is weer aangewakkerd.

Het gaat in deze discussie niet zo zeer om het bezoeken van een rampplek of een monument. De wens om plekken met eigen ogen te zien is begrijpelijk en daarbij zijn monumenten natuurlijk juist gemaakt om bij stil te kunnen staan. Waar het echter spaak loopt, is het massaal maken van foto's (selfies) op deze beladen plekken. En dat deze selfies meestal niet erg respectvol overkomen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Друзья, которых мне пришлось похоронить Они держат меня ночью 🥀

Een bericht gedeeld door 안지.ssj (@l1lpoio) op 15 Jun 2019 om 5:35 (PDT)


^ Verschillende suggestieve poses bij een detail in Tsjernobyl

 

Influencers plaatsen op Instagram vrolijk poserende foto's in de omgeving van de kernramp met de hashtag chernobyl. Zelfs de producent van de populaire serie uitte zijn ongenoegen over dit soort zelf verheerlijkende foto's. Hij tweette: 'Als je (Tsjernobyl) bezoekt, besef dan dat er een verschrikkelijk tragedie heeft plaatsgevonden. Heb respect voor wie geleden en zichzelf opgeofferd heeft.'

 

 

^ Poserend in Tsjernobyl voor 10K volgers

 

Eerder waren er al vragen gesteld bij de hoeveelheid vrolijke en soms zelfs suggestieve selfies en fotoshoots die werden gemaakt bij bijvoorbeeld het holocaustmonument in Berlijn. De foto's worden niet alleen gemaakt door toeristen en social media influencers, ook bedrijven vallen er soms voor. Zo maakte Easyjet in 2009 de fout om modellen te laten poseren voor het Holocaustmonument. De tijdschriften van de Britse luchtvaartmaatschappij werden na de ophef uit het schap gehaald.

Instellen selfie verbod of algeheel fotografieverbod?

Overigens zijn er ook genuanceerde geluiden te horen. 'Een snelle check op Instagram wijst uit dat de meeste mensen gewoon een respectvolle foto van de omgeving plaatsen,' schreef journalist Taylor Lorenz in The Atlantic. Waarschijnlijk krijgen de respectloze acties gewoon meer aandacht. Een fotografieverbod op historische plaatsen is daarom misschien wat overdreven. Al is het wel op veel plekken al van kracht zoals bij de Sixtijnse Kapel en in eigen land bij veel musea.  Nog lang niet alle toeristische trekpleisters met een bijzondere, historische waarde zijn zover dat ze een selfieverbod of algeheel fotografieverbod instellen. Wat vind jij ?

Lees ook: Vaker dodelijke ongelukken door selfie

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel