Bijzondere zelf portretten van Fiona Lark

Dramatische zelfportretten maken

Christel de Wolff 1378
We leven in een wereld waar alles ‘perfect’ wordt gemaakt voor Instagram: de perfecte glimlach, vrolijke, gelukkige mensen en veel kleur in beeld. Soms wordt dat ons allemaal te veel, te nep. Dan biedt een dramatisch zelfportret een mooie tegenbeweging...

Natuurlijk, ook in tijden van de coronacrisis moeten we de toekomst positief blijven inzien. We roepen dan ook niet op tot somberheid en depressiviteit. Maar zelfportretten kunnen juist heel mooi zijn als ze op een duistere manier worden weergegeven. En daar haal je vervolgens weer je positieve energie uit! Ga dus aan de slag, juist nu, met een dramatisch zelfportret. Het is weer eens iets anders!

Inspiratie

Inspiratiebron is Fiona Louise Larkins. Haar instagramprofiel staat vol met mysterieuze zwart-wit portretten.Een bezoekje aan haar profiel brengt je in onmiddelijke melancholie. Je moet ervan houden, maar het is zeker de moeite van het bekijken waard. Met haar fotografie gaat ze in tegen wat de fotografe 'porseleinen perfectie' noemt. Ze maakt het haar doel om juist haar imperfecties vast te leggen in haar zelfportretten. In onderstaande video is de fotografe aan het woord over haar bijzondere fotografiestijl.

Zelf aan de slag

Wil jij zelf aan de slag met deze bijzondere stijl van zelfportretten? De grootste tip zit 'm natuurlijk in het omzetten in zwart-wit. In dit artikel leer je hoe je niet zomaar je foto's in zwart-wit converteert, maar weldegelijk rekening moet houden met de contrasten en de oorspronkelijke kleuren. Dit geldt ook voor het dramatisch laten ogen van diverse andere genres in fotografie. Denk bijvoorbeeld eens aan de sterke wildlife fotografie van David Yarrow.  Deze Nikon-ambassadeur heeft van contrastrijke zwart-witfotografie zijn handelsmerk gemaakt. 

Lees ook: Tips van wildlife fotograaf David Yarrow

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel