Leren: Voorkom saaie foto’s

Leren: Voorkom saaie foto’s

Senta Bemelman 1571
Na een lange dag fotograferen is het een flinke teleurstelling als je bij thuiskomst ziet dat veel foto’s saai of statisch zijn. Leer snel hoe je voorkomt dat je saaie foto’s krijgt.

Een foto kan om verschillende redenen als ‘saai’ geïnterpreteerd worden. Uiteraard is het ook een persoonlijke kwestie wat iemand interessant vindt in een foto. Je kan bijvoorbeeld een saaie plaat krijgen door gebrek aan actie of een minder goede compositie, waardoor je aandacht niet op het juiste punt wordt gevestigd.

Wissel van perspectief

Om je foto interessanter te maken, kan het goed werken om van standpunt te wisselen, waardoor je een ander perspectief krijgt. Wissel een hoog en laag standpunt af en kijk wat voor invloed dit heeft op je foto. Wanneer je enkel vanuit ooghoogte fotografeert, kan dit saaie kiekjes opleveren.

Let op de achtergrond

Kijk ook kritisch naar de achtergrond in je foto. Soms kan het kiezen van een andere achtergrond je foto direct opvallender maken. Kies in huis bijvoorbeeld een muur met een patroon of gebruik licht om je achtergrond opvallend te maken.

Verander de manier waarop je fotografeert

Maak ander soort opnamen. Fotografeer jij meestal op een horizontale manier, wissel dit ook eens af met staande foto’s! Hierdoor krijg je een divers eindresultaat.

Zoom in

Soms werkt het ook goed om de afstand tot je onderwerp te veranderen. Dit kan door middel van de zoomfunctie op je camera. Of door zelf naar je onderwerp toe te lopen.

In de onderstaande video leer je nog meer handige manieren om je foto minder saai te maken!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta