Leer hoe licht werkt met behulp van een ei

Jooshua Franssen 1983
Wanneer je een foto maakt met behulp van externe lichtbronnen, zoals een reportage- of studioflitser, is het handig te weten wat licht precies doet met je onderwerp. Een handige truuk met een ei laat je zien wat de positie van je licht voor invloed heeft op je onderwerp.

Er zijn bergen met tips te vinden hoe je licht moet gebruiken voor portretfotografie. Vaak ontbreekt het alleen aan visuele ondersteuning. Een tekening of schets met de opstelling helpt je redelijk op weg, maar een video met een demonstratie zou het beste zijn.

Joe Edelman, professioneel fotograaf, deelt een handige tip in een video die hij op YouTube heeft geplaatst. Met behulp van een ei laat hij zien wat voor invloed licht heeft op je onderwerp. Hij beweegt het licht 360 graden rond het ei en hierdoor zie je direct wat voor effect het heeft. Omdat een ei een redelijk vergelijkbare vorm van een menselijk hoofd heeft, kun je hierdoor inbeelden hoe het licht eruit ziet als je een portretfoto maakt.

Probeer het zelf eens uit en onthoud wat het effect is. Zo weet je de volgende keer als je een portretfoto gaat maken precies waar je jouw lichtbronnen moet plaatsen voor het gewenste effect.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua