Leer fotograferen op je computer met CameraSim

Leer fotograferen op je computer met CameraSim

Jooshua Franssen 4331

Wat is precies het effect van een bepaalde diafragma- of iso-waarde of sluitertijd? Je kunt het lezen in boeken of op internet, maar het is duidelijker als je het in de praktijk kunt zien. Dat dacht ook Jon Arnold, ontwikkelaar van CameraSim. Hij maakt simulatieprogramma's die je de basis van de fotografie leren. Zo kan je aan de slag met een spiegelreflexcamera, zonder er een in de hand te hoeven houden.

Op de website van CameraSim vind je een aantal handige applicaties. Deze applicaties geven inzicht in de basisinstellingen van je camera. Zo is er de ‘DSLR Camera Simulator’ app. Met deze app zie en leer je wat de basisinstellingen van een camera doen. Er is ook een app die laat zien wat compositie doet en een app met uitleg over belichtingscompensatie.

3D-simulatie

Momenteel werkt Jon Arnold aan een interactieve 3D-simulator. Er is een testversie beschikbaar op zijn website die de eerste mogelijkheden toont. Het idee is een interactieve applicatie te creëren waarin je kan experimenteren met een spiegelreflexcamera, objectieven en de omgeving. Naar verwachting komt het programma halverwege 2014 uit.

Fotografie simuleren

Om gebruik te maken van de simulaties hoef je niets te downloaden. Ze zijn online beschikbaar. De simulaties hebben een geanimeerd venster om het resultaat van de instellingen te laten zien. Op deze handige manier zie je direct wat het effect is als je bepaalde instellingen wijzigt. Je krijgt zelfs feedback van de app als je instellingen niet optimaal of juist goed zijn.

Wil je weten wat sluitertijd, diafragmawaarde, iso-waarde, nou precies doen? Probeer dan eens onderstaande DSLR Camera simulator van CameraSim. De interactieve app simuleert een spiegelreflexcamera. Pas de instellingen aan en maak virtueel een foto. Let wel op, het is een engelstalige applicatie. Een Nederlandse vertaling ontbreekt, daarom een korte toelichting:

  • Lighting:  Het soort omgevingslicht (je ziet het licht in de simulator niet veranderen, maar het het veranderd wel het effect van de instellingen)
  • Distance: Jouw afstand tot het onderwerp
  • Focal Length: Brandpuntsafstand
  • Aperture: Diafragma(waarde)
  • Shutter: Sluitertijd
  • Tripod: Statief

Aperture Priority is stand 'Av' of 'A', Shutter Priority stand 'Tv' of 'S' en Manual stand 'M' op je spiegelreflex camera.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua