Kies je objectief voor reisfotografie

Amy Schutte 947
De mooiste bestemmingen, prachtige gebouwen en exotische natuur: reisfotografie is te gek. Alleen kun je meestal niet onbeperkt spullen meenemen.

Vliegtuigen hebben een maximum aan bagage, bussen zijn vaak beperkt en bovendien wil je op reis vaak mobiel zijn. Tassen vol aan camera apparatuur is dan niet handig. Dat betekent dat je keuzes zult moeten maken. Daarbij komt natuurlijk de vraag bovendrijven: welk objectief neem ik mee? Wat is een ideaal objectief voor reisfotografie?

Lichtgewicht objectief voor reisfotografie

Laten we ervan uitgaan dat je op reis veel op pad gaat. In je hotelkamer zijn immers weinig interessante foto’s te maken. Het is daarom geen slecht idee om eens kritisch te kijken naar het gewicht van je objectief. Zoomobjectieven zijn vaak zwaarder dan prime objectieven, omdat er meer glazen lenselementen in zitten. Bovendien kan het materiaal waar de behuizing van gemaakt is een enorm verschil maken. Misschien lijkt het mee te vallen als je je objectief thuis in je hand houdt, maar een hele dag om je schouder (uiteraard met camerahuis eraan) kan een heel ander verhaal zijn.

Goede autofocus

Er kan veel verschil zitten in de prestatie van de autofocus tussen verschillende objectieven. Bij reisfotografie moet je vaak snel reageren. Bewegende onderwerpen komen regelmatig voor. Het is natuurlijk ontzettend zonde als je foto’s mislukken omdat ze onscherp zijn.

Beeldkwaliteit moet uitstekend zijn voor reisfotografie

Veel reisfotografen nemen een prime objectief mee. Zoals eerder gezegd is het gewicht van deze objectieven vaak aantrekkelijk, maar de beeldkwaliteit is ook vaak erg goed. Reizen is een dure aangelegenheid, dus je wilt natuurlijk met schitterende foto’s thuiskomen. Een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit is dan het streven. Overigens zijn er ook zat zoomobjectieven met steengoede beeldkwaliteit, maar wees kritisch.

Maximale diafragma opening

Wanneer je op reis gaat fotograferen, kom je ongetwijfeld in omstandigheden met weinig licht terecht. Of dat nu ergens binnen is, bijvoorbeeld in een donkere kerk, of in de avond, een grote maximale diafragma opening biedt je meer mogelijkheden. Je hebt meer lichtopbrengst, waardoor je een kortere sluitertijd kunt kiezen. Een statief meedragen is immers ook niet altijd een mogelijkheid, en in sommige musea en kerken is flitsen verboden.

Wat het ideale objectief voor reisfotografie is, is voor elke fotograaf verschillend. Het hangt erg af van je eigen stijl. De ene fotograaf maakt graag beelden met een wijde hoek, de ander vergroot liever zijn onderwerp. Maar er komt meer bij kijken dan de brandpuntsafstand!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy