In deze situaties mag je NIET flitsen!

Verboden te flitsen!

Redactie digifoto Starter 1979
Er zijn situaties denkbaar waarbij het toegevoegde licht van een flitser je foto aantrekkelijker maakt. Soms is het zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat het onderwerp in tegenlicht staat. Toch mag je niet klakkeloos op iedere locatie je flitser gebruiken.

Als je een reportageflitser op het flitsschoentje van de camera bevestigd, zie je het apparaat niet zomaar over het hoofd. Helemaal opvallend is het wanneer het flitslicht wordt afgevuurd. Kijk je juist op dat moment naar de flitser, dan raak je eventjes verblind door het felle licht. Je ziet vreemde lichtpatronen of sterretjes in de ogen. Dat je niet goed meer kunt kijken duurt gelukkig maar even, maar er zijn situaties waarbij een kort moment van verblindheid al desastreuze gevolgen kan hebben. Daarom geldt er een ‘flitsverbod’ op bepaalde plaatsen of evenementen. Slaan deze verboden ergens op? Jazeker. Lees hier de locaties of situaties waar het verboden is om te flitsen en de reden waarom dat zo is.

Verboden te flitsen bij optredens

De meeste artiesten verbiedt het om tijdens optredens te fotograferen met een flitser. Artiesten moeten zich concentreren op hun performance en dan kan het vervelend zijn wanneer zij verblind raken door flitslicht. Fotografen die met toestemming en/of met een perskaart toegang hebben tot het persvak worden hiervan vooraf op de hoogte gebracht.

Foto door Marcel van Berkel

Verboden te flitsen bij sportwedstrijden

Je kunt je voorstellen dat het voor topsporters essentieel is om een scherpe blik te hebben. Een opperste concentratie op hun prestaties is bepalend voor het winnen van een wedstrijd. Het felle licht van een flitser kan de sporters behoorlijk hinderen, of erger nog, hen in gevaar brengen.

De wedstrijdorganisaties van de verschillende sportevenementen hebben veelal regels opgesteld voor fotografen over het gebruik van reportageflitsers. Zo heeft bijvoorbeeld de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) het volgende opgenomen in reglementen: 'Opnames mogen alleen worden gemaakt zonder flits- of video- of filmlamp en op plaatsen waar geen gevaar of hinder voor de gymnasten, juryleden of wedstrijdleiding kan optreden.'

Niet flitsen op treinstations

Treinen en treinstations vormen vaak een schitterend decor voor foto-opnames. Het is niet iedereen bekend dat de Nederlandse Spoorwegen een beleid heeft ten aanzien van het maken van foto’s. Zij hanteren bepaalde voorwaarden en wanneer het om flitsen gaat is het beleid extra streng. Zo vermelden de reglementen van de Nederlandse Spoorwegen onder meer deze zin: “Wegens het gevaar van verblinding van de machinist is het verboden flitslicht te gebruiken in de richting van een naderende trein.”

Hoewel er verschil wordt gemaakt tussen particuliere opnamen en journalistieke of commerciële fotografie, is het goed om te weten wat al dan niet is toegestaan om te fotograferen op stations. De regels zijn te raadplegen via de website van de Nederlandse Spoorwegen.

Verboden te flitsen in musea

In de meeste musea is het niet toegestaan om met flitslicht te fotograferen. Dit heeft te maken met preventieve conservering van kunstwerken. Vrijwel alle kunstwerken, behalve die van steen, zijn gevoelig voor licht. De werken kunnen een bepaald aantal lux (lichtsterkte) per dag verdragen zonder schade op te lopen. Die hoeveelheid is door musea bepaald aan de hand van het daglicht en/of kunstlicht dat op de objecten valt. De werken moeten immers belicht worden zodat deze bekeken kunnen worden door de bezoekers. Wordt er echter extra licht toegevoegd, zoals die van flitsers, zal dit het toegestane aantal lux overschrijden. Hierdoor worden chemische processen op gang gebracht waardoor het werk beschadiging kan oplopen. Zo veroorzaakt teveel licht, met name bij schilderijen, een verandering in de kleuren. Ook schadelijk is een te grote hoeveelheid warmte. Warmte droogt de verf uit waardoor er barstjes in het schilderij kunnen ontstaan.  Kunstwerken zijn dus niet bestand tegen de krachtige lichtbundel van een flitser. Uiteraard zou een enkele flitser geen kwaad kunnen, maar een dagelijkse portie (te) veel van het felle flitslicht is op lange duur niet goed voor een kunstwerk.

Waar mag je dan wél flitsen?

Er zijn natuurlijk tal van plekken waar je wél mag fotograferen met een flitser. Nog niet zo bedreven in flitsfotografie? Dan zijn de boeken en workshops van Sonja van Driel een absolute aanrader. Je leert op een toegankelijke manier hoe je de flitser instelt om de mooiste flitsfoto’s te maken.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie