Kerstlichtjes fotograferen

Kerstlichtjes fotograferen

Eefke Burg 264
Het is de mooiste tijd van het jaar! Overal kerstlichtjes, huizen die versierd zijn met de prachtigste versieringen en de straten zijn gevuld met vrolijke lichtjes. Sommige kerstbomen en verlichting zijn zo groot dat het fotograferen ervan lastig kan zijn. Hier volgen enkele tips en compositie-ideeën met voorbeelden die er voor zorgen dat je deze feestdagen het beste kerstlichtjes kan fotograferen.

Tijdstip van fotograferen van kerstlichtjes

Overdag komt een foto al snel guur en grauw over, maar helemaal in de nacht fotograferen, hoeft ook zeker niet in alle gevallen. De zonsondergangen zijn in deze periode de mooiste die je tegen kan komen en ook het blauwe uurtje leent zich voor het maken van mooie foto’s. Trek er dan ook tijdens die tijden er op uit om kerstlichtjes te fotograferen

Lees ook: Regisseur van John Wick & Deadpool 2 schiet nieuwe trailer iPhone ‘Snowbrawl’ met de iPhone 11 Pro

Apparatuur

Je fotografeert in de avond en in de nacht, het is dus belangrijk dat je en stabiele foto kan maken. Neem dus vooral je statief mee. Om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk van de omgeving te zien is, kan je het beste een groothoek meenemen (onder de 35 millimeter, zoals bijvoorbeeld de Fujifilm XF 10-24MM F/4.0 R OIS Fujinon of de  Nikon AF-S 8-15MM F/3.5-4.5E ED Fisheye. Zet je camera in de handmatige modus voor een goede belichting en selecteer een RAW-beeldformaat zodat je de schaduwen in de nabewerking nog iets op kan halen.

Let op je lijnen!

Je bent misschien een prachtige locatie, maar als je niet weet hoe je deze aan de kijker moet presenteren, dan kunnen zelfs de mooiste details op de foto verloren gaan. Als je een boom fotografeert, maak dan niet alleen een foto van de boom, maar voeg ook een voorgrond toe met bijvoorbeeld een pad dat naar de boom leidt.

Lees ook: Staalwol fotografie kit voor minder dan drie euro

Zoek naar zogenaamde leidende lijnen in het beeld, die ervoor zorgen dat je oog getrokken wordt naar hetgeen belangrijk is in jouw beeld. Kijk rond en kijk of je mooie lijnen kan vinden. Het zal je verbazen hoe vaak deze natuurlijk al voorkomen.

Het maken van een lichtspoor

Als er geen lijnen in je compositie te bekennen zijn, dan kan je deze wel maken door het maken van een lichtspoor. Een lichtspoor wordt gemaakt door voorbijrijdende auto’s of fietsen en leg je vast met een lange sluitertijd. Een lichtspoor kan het beste worden vastgelegd met behulp van een lage ISO, een klein diafragma door de sluitertijd een paar seconde open te laten. Experimenteer met verschillende instellingen om te bekijken wat het beste resultaat biedt.

Deel je tips voor het fotograferen van kerstlichtjes!

Ook een tip hoe je kerstlichtjes het beste kan fotograferen? Deel ze met ons hieronder.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke