Staalwol fotografie kit voor minder dan drie euro

Staalwol fotografie kit voor minder dan drie euro

Eefke Burg 186
Staalwol fotografie wint de laatste tijd steeds meer aan populariteit. Het is dermate populair geworden, dat sommige fotografen er niets meer mee te maken willen hebben, wat niet verwonderlijk is na een aantal opvallende branden in de afgelopen jaren. Het is geen moeilijke techniek en je hebt er ook geen speciale apparatuur voor nodig om te doen. Des te opvallender is de nieuwe ‘Staalwol fotografie kit’ van AliExpress.

Lees ook: Nabewerken herfstfotografie

Componenten staalwol fotografie kit

Het lijkt er op dat AliExpress ‘eindelijk’ een Staalwol fotografie kit heeft samengesteld. De set bestaat uit een pakje staalwol, een garde en wat draad om mee te kunnen slingeren. Het kost met € 2,44 bijna niets, maar heel eerlijk, de meeste van de zaken die je erin terug kan vinden zijn huis-tuin-en-keuken items en kan je in de Gamma om de hoek ook terugvinden.

De verkoper van de ‘Digital Accessories Online Store’ biedt enkele handige instructies:

  • Stap 1: Vul de garde met wat staalwol. Om wat meer vonken te krijgen bij het branden, kun je wat blazen naar het staalwol. (Onduidelijk is wat er met het laatste bedoeld wordt.)
  • Stap 2: Bevestig de flexibele draad aan de garde waarmee je de garde in de lucht kan laten draaien.
  • Stap 3: Zoek een juiste plaats. Elke plaats die niet in brand vliegt is goed, want de vonken zullen natuurlijk van elk oppervlak stuiteren wat ze tegenkomen. (Toch prettig dat ze denken aan de omgeving.)
  • Stap 4: Stel de camera in. Je kan de bulb-instelling op de camera gebruiken. Vergeet niet een statief en een draadloze ontspanner mee te nemen.
  • Stap 5: Steek de staalwol aan en draai de garde. Zodra alles klaar staat kan je de staalwol aansteken met een aansteker. Een klein beetje is genoeg om de staalwol te laten smeulen. De volledige staalwol zal in brand gaan als je de staalwol ronddraait.

Lees ook: Tim Flach fotografeert zeldzame vogels

Fotograaf staat bekend onder het pseudoniem Lensguy.

Nog wat extra tips voor staalwol fotografie

Naast de tips van de fabrikant delen we graag ook nog wat van onze tips:

  • Begin bij 13 seconden belichting, ISO 1600 en F8 en vind vanaf daar uit wat de juiste instelling is.
  • Je hebt niet per se een garde nodig: je kan met verschillende tools andere resultaten behalen. Denk aan fietswielen, kleine kooien, etc.

Mocht je aan de slag gaan met staalwol fotografie, zorg er dan voor dat je een aantal belangrijke zaken meeneemt: zoals een veiligheidsbril, een brandblusser, een emmer water en iets om je haren mee af te schermen, zoals een pet of een paraplu. Let op dat je geen branden veroorzaakt, die woedden er al genoeg in de wereld.

Hoofdfoto in kop door fotograaf Sandra Wagner

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke