Doe mee en win!

Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht 8 - tips van Kamera Express

Redactie 591
Iedere week houdt het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje op RTL 4 een fotowedstrijd voor haar kijkers. De winnaar ontvangt een Kamera Express cadeaubon ter waarde van € 449,-. Deze week is het onderwerp van de opdracht: Maak een foto van een “wild” dier in een menselijke omgeving!

Wil je meedoen met de achtste thuisopdracht, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! Bekijk de pagina van de achtste thuisopdracht. Kamera Express helpt je graag op weg naar jouw perfecte plaatje door je in de liveshow Behind Your Scenes te inspireren om zelf met de opdracht aan de slag te gaan. Je kunt jouw foto inzenden tot en met 6 november.

Iedere woensdag – Behind Your Scenes Live

Iedere woensdag gaat Kamera Express live op haar YouTube-kanaal in gesprek met bekende fotografen en geeft het Kamera Express team je voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan. 

 

Deze week draait het bij de thuisopdracht om het maken van een foto van een “wil” dier in een menselijke omgeving, maar hoe zorg je ervoor dat je dit verhaal vertelt? Te gast in deze aflevering is fotograaf Maarten van der Voorde. Bekijk de op het YouTube-kanaal en de Facebook pagina van Kamera Express.

Tips voor een spectaculaire actiefoto van een onderwerp naar keuze met beweging

Tip 1 –  Let op de rol van de omgeving
Bij deze opdracht is het van belang dat je zowel het dier als de menselijke invloed op de omgeving in je beeld opneemt. Bedenk hoe groot het belang is van de omliggende ruimte in het verhaal van deze foto en neem dit mee in de compositie die je maakt. Het is dan ook belangrijk om de invloed van de mens te laten doorschemeren en het dier, dat zich zonder de mens niet in deze omgeving zou bevinden, te gebruiken om je beeld te versterken door het contrast in beeld te brengen.

Tip 2 – Houd aandacht voor compositie
Straatbeelden kunnen op een kijker al snel chaotisch overkomen. Deze beelden worden als druk ervaren, omdat er veel verschillende dingen in beeld gebeuren waardoor de aandacht van de toeschouwer allerlei kanten op wordt geleid. Een sterke compositie brengt rust in het beeld en neemt de ogen van de kijker mee naar de elementen die jij als fotograaf wilt benadrukken

Tip 3 – Benut de voordelen van zwart-wit
We hebben net al even gezegd hoe belangrijk de compositie is voor het brengen van rust in je beelden. In een omgeving met menselijke invloeden zijn er vaak veel kleuren te zien die je kunnen afleiden van het onderwerp. Zwart-wit kan het beeld rustiger maken. Schiet jouw foto’s in RAW (indien mogelijk) en gebruik de kleurinformatie in de nabewerking voor een breed scala aan grijstinten.

Tip 4 – Gebruik continuous autofocus in je voordeel
Het autofocussysteem dat je gebruikt, is erg belangrijk voor het beeld dat je maakt. Wanneer de camera bijvoorbeeld te langzaam scherpstelt op het bewegende onderwerp dan resulteert dit in onscherpe foto’s. Stel daarom de autofocus modus in op continuous en kies voor meerdere scherpstelpunten, zodat de camera het dier blijft volgen tijdens bewegingen.

Benieuwd naar meer fotografietips? Bekijk dan de themapagina. Veel plezier met het maken van jouw foto van een “wild” dier in een menselijke omgeving!

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie