Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht 7 - tips van Kamera Express

Redactie 566
Iedere week houdt het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje op RTL 4 een fotowedstrijd voor haar kijkers. De winnaar ontvangt een Kamera Express cadeaubon ter waarde van €449,-. Deze week is het onderwerp van de opdracht: Maak een spectaculaire actiefoto van een onderwerp naar keuze met beweging!

Wil je meedoen met de zevende thuisopdracht, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! Bekijk de pagina van de zevende thuisopdracht. Kamera Express helpt je graag op weg naar jouw perfecte plaatje door je in de liveshow Behind Your Scenes Live te inspireren om zelf met de opdracht aan de slag te gaan. Je kunt jouw foto inzenden tot en met zondag 29 november.

Iedere woensdag – Behind Your Scenes Live

Iedere woensdag gaat Kamera Express live op haar YouTube-kanaal in gesprek met bekende fotografen en geeft het Kamera Express team je voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Deze week draait het bij de thuisopdracht om het maken van een spectaculaire actiefoto van een onderwerp naar keuze, maar hoe zorg je ervoor dat je beweging in een momentopname vangt? Te gast in deze aflevering is fotograaf Jan-Willem Kok van Visual Chefs. Bekijk de aflevering vanaf 25 november 20:30 uur op het YouTube-kanaal en de Facebook pagina van Kamera Express.

Tips voor een spectaculaire actiefoto van een onderwerp naar keuze met beweging

Tip 1 – Laat de actie zien

Een actiefoto moet ook actie uitstralen. Wanneer je met een korte sluitertijd fotografeert, bevries je de actie. Het lijkt bij een rijdende auto dan net alsof deze stilstaat. Hiermee verlies je de echte actie uit beeld. Werk daarom eens met variërende sluitertijden. Dan breng je telkens een deel van de actie terug in beeld. Bij een langere sluitertijd zie je bijvoorbeeld de wieldoppen als het ware draaien.

Tip 2 – Benut het volledige kader

Voorkom bij actiefotografie dat je het object dat je fotografeert afsnijdt. Het is zonde wanneer de achterzijde van een voertuig net van de foto afvalt. Daarnaast is het raadzaam om de omliggende ruimte mee te nemen in je foto. In een race is het beeld van die ene auto misschien nog wel spannender wanneer je de auto erachter in beeld brengt die jaagt op zijn voorganger.

Tip 3 – Let op de kenmerken van de actie

Let bij het vastleggen van beweging op het in beeld brengen van de kenmerken van de actie. Denk hierbij aan modder die door de lucht vliegt, opspattend water of rook. Deze actiekenmerken zorgen ervoor dat de kijker het idee krijgt dat het onderwerp in beweging is. Wanneer je de actie met een korte sluitertijd bevriest, zorgen actiekenmerken ervoor dat het onderwerp in het beeld “beweegt”.

Tip 4 – Leer anticiperen

Een deel van bewegende objecten vastleggen is anticiperen. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar er blijft altijd een deel van je shoot waarbij je moet improviseren. Belangrijk hierbij is dat je let op je omgeving. Ligt er in een bepaalde bocht een plas? Zijn er specifieke plekken op een parcours waarbij een voertuig los komt van de grond? Benut deze kansen voor het maken van sterke beelden.

Benieuwd naar meer fotografietips? Bekijk dan deze themapagina. Veel plezier met het maken van jouw spectaculaire actiefoto met beweging!

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie