Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht 4 – tips van Kamera Express

Redactie 828
Iedere week houdt het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje op RTL 4 een fotowedstrijd voor haar kijkers. De winnaar ontvangt een Kamera Express cadeaubon ter waarde van €449,-. Deze week is het onderwerp van de opdracht: Maak een te gekke architectuurfoto!

Wil je meedoen met de vierde thuisopdracht, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! Bekijk de pagina van de vierde thuisopdracht. Kamera Express helpt je graag op weg naar jouw perfecte plaatje door je in de liveshow Behind Your Scenes te inspireren om zelf met de opdracht aan de slag te gaan. Je kunt jouw foto inzenden tot en met 8 november.

Iedere woensdag – Behind Your Scenes Live

Iedere woensdag gaat Kamera Express live op haar YouTube-kanaal in gesprek met bekende fotografen en geeft het Kamera Express team je voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan. 

 

Deze week draait het bij de thuisopdracht om het maken van een te gekke architectuurfoto, maar hoe zorg je dat een gebouw goed overkomt op beeld? Te gast in deze aflevering is architectuurfotograaf Marco de Groot. Bekijk de aflevering vanaf 4 november 20:30 uur op het YouTube-kanaal en de Facebook pagina van Kamera Express.

Tips voor een te gekke architectuurfoto

Tip 1 – Verdiep je in de bouwwerken
Een architect maakt een gebouw altijd met een bepaalde visie. Ga daarom op zoek naar achtergrondinformatie over jouw onderwerp. Wat is het verhaal dat de architect met dit bouwwerk wilde vertellen en hoe staat dit in verhouding tot de wereld van nu? Wanneer je voorkennis hebt, zul je een gebouw heel anders bekijken en vallen er dingen op die een andere fotograaf laat liggen. Dit helpt je bij het maken van een compositie, omdat je belangrijke elementen leert herkennen.

Tip 2 – Benut compositie als raamwerk
Een belangrijk onderdeel van architectuur is het lijnenspel. Compositie is hierbij van groot belang. Waar wil je de ogen van de kijker naartoe leiden? Jouw standpunt is hiervoor bepalend. Zoek naar patronen en lijnen die jouw foto versterken en de kijker aan de hand meenemen door jouw beeld. Experimenteer met verschillende standpunten.

Tip 3 – Gebruik reflecties in jouw voordeel
Vaak doe je als fotograaf moeite om de meeste reflecties buiten beeld te houden. Bij architectuurfotografie kunnen reflecties een onderwerp echter interessanter maken en de compositie versterken. Denk maar eens aan reflecties in water, maar ook in raampartijen waardoor je gebouwen met een andere blik bekijkt.

Tip 4 – Vergroot het dynamisch bereik
De juiste belichtingsinstellingen vinden, kan een uitdaging zijn. Aangezien je veelal buiten aan de slag zult gaan, verandert het licht continu. Gebruik exposure bracketing en maak met dezelfde compositie meerdere foto’s met verschillende belichtingsinstellingen. In de nabewerking selecteer je een aantal foto’s uit deze reeks en voeg je ze samen tot één beeld. Hierdoor maak je een beeld met een groot dynamisch bereik met veel kleurinformatie en contrast, omdat je zowel de details in de donkere als lichte delen samenvoegt in één beeld.

Benieuwd naar meer fotografietips? Bekijk dan de themapagina. Veel plezier met het maken van jouw architectuurfoto!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie