Fotograferen in het museum

Amy Schutte 719
Veel musea zijn prachtig en in sommige gevallen bezoek je ze slechts één keer in je leven. De moeite van het fotograferen waard. Maar vaak zijn er drommen bezoekers en is het licht niet ideaal. Hoe maak je dan mooie foto’s in een museum?

Toch kun je in het museum best heel aardige resultaten behalen. Je moet de kunstwerken immers wel eer aan doen. Met deze tips lukt dat.

Regels van het museum

Volg altijd de regels van het museum. Soms mag er bijvoorbeeld niet geflitst worden. Het licht kan kunstwerken, vooral schilderijen, beschadigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Lees de borden en vraag desnoods bij de balie of je mag fotograferen. Als je niet mag flitsen, zorg er dan voor dat je popup flitser ook niet onverwacht de kop opsteekt. Denk er ook aan wat je met de foto’s gaat doen. In sommige musea (of galeries) is het werk beschermd met copyright. Je mag de foto’s niet altijd zomaar verspreiden, zeker niet voor commerciële doeleinden.

Probeer niet alles vast te leggen

Op een tweedimensionale foto komt niet alle kunst zo goed over als in het museum. De omgeving heeft daar alles mee te maken, vaak zijn musea schitterende gebouwen waar het sowieso al fijn struinen is. Bedenk dus van tevoren wat je wil laten zien. Is het één bepaald kunstwerk of expositie? Is het een overzicht? Of misschien juist de drommen mensen die speciaal komen voor één werk, zoals de Nachtwacht? Beslis van tevoren, zodat je je op die foto’s kunt richten.

Werk achter glas

Soms liggen er bepaalde voorwerpen uitgestald achter glas, om ze te beschermen. Reflecties maken het dan lastig om het te fotograferen. Probeer de voorste lens zo dicht mogelijk bij het glas te brengen, indien mogelijk er helemaal tegenaan. Zo voorkom je dat er licht tussen het glas en de lens weerkaatst, wat reflecties oplevert. Je kunt van je hand een kommetje maken en deze gebruiken om nog meer licht tegen te houden. Als je een zwarte doek hebt (misschien een vest of sjaal) kun je die gebruiken. Of zet je zonnekap in. Zet ook hier je flitser uit en probeer te kijken hoe de reflectie verandert als je de hoek aanpast.

Vergeet het gebouw van het museum niet

Zoals we al even aanstipten, vaak is een museum in een prachtig gebouw. Ook dat is prachtig voor op je foto’s. Je kunt hoeken fotograferen die voor de andere bezoekers niet zo interessant zijn, en zo de mensenmassa een beetje vermijden. Ook kun je het gebouw uitstekend vanaf de buitenkant fotograferen.

Wees niet bang voor hoge ISO

Je mag vaak niet flitsen en soms is een museum een vrij lichtarme omgeving. Waar haal je dan het licht vandaan? Je kunt natuurlijk je sluitertijd langer zetten. Dat kan prima voor de stilstaande onderwerpen in een museum, maar je hebt dan wel een statief nodig. Heb je die niet? Wees dan niet bang om de ISO hoger te zetten. Je kunt eventuele ruis altijd nog reduceren in de nabewerking.

Wees origineel

De meeste musea zijn al honderden keren gefotografeerd, misschien zelfs wel duizenden. Probeer dus andere foto’s te maken dan degene die je al kent. Neem bijvoorbeeld eens bezoekers (toeristen?) mee in je foto’s. Of richt je op schaduwen, of reflecties van de werken in glas. Je kunt op allerlei manieren creatieve foto’s maken in een museum!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy