Eerste keer bruidsfotografie? Doe de checklist

Amy Schutte 330
Bruidsfotografie is een veel beoefende tak van sport. Maar het is niet altijd eenvoudig. Grote groepen mensen, tijdsdruk en de druk om iets bijzonders te creëren voor deze speciale gelegenheid maken het niet makkelijk.

Ben je gevraagd om een bruiloft te fotograferen, bijvoorbeeld van vrienden? Denk eerst goed na voor je ‘ja’ zegt. Over het algemeen trouwen mensen maar één keer (ok, statistisch gezien niet, maar in elk geval één keer met elkaar) en is het één van de meest bijzondere dagen uit hun leven. De druk om daar mooie foto’s van te maken is dus behoorlijk hoog.

Bekend

Dat gezegd hebbende, vragen stellen soms juist een bekende omdat ze zich ongemakkelijk voelen bij een fotograaf die ze niet persoonlijk kennen. Jij kunt ze waarschijnlijk beter op hun gemak stellen, waardoor je meer natuurlijke foto’s kunt krijgen.

Bruidsfotografie is een uitdaging

Een bruiloft is echter een drukke dag, waar veel mensen bij betrokken zijn. Er wordt van alle kanten aan het bruidspaar getrokken, dus veel tijd om op het gemak een fotosessie te doen is er vaak niet bij. Daarom geven we je een kleine checklist om je bruidsfotografie een succes te maken.

Apparatuur

Zorg dat je apparatuur in orde is. Alle accu’s moeten helemaal opgeladen zijn, SD kaarten leeg en geformatteerd en alles wat je nodig hebt ingepakt op een manier dat het goed toegankelijk is. Neem acculaders mee om tussentijds nog bij te kunnen laden en neem eventueel een computer mee om tussendoor al backups te kunnen maken. Denk goed na over objectieven en gebruik twee camera’s; één met een objectief met kleine brandpuntsafstand en één met een grote. Op die manier hoef je tijdens belangrijke momenten niet van objectief te wisselen en mis je niets, terwijl je toch gevarieerde beelden kunt maken.

Maak een draaiboek

Zorg van tevoren dat je een eigen draaiboek maakt, samen met het koppel. De meeste bruiloften hebben al een draaiboek, maar het is voor jou belangrijk om te weten wat van jou verwacht wordt. Waar ben jij op welk moment, welke gebeurtenissen willen ze absoluut op de foto, wanneer heb je tijd voor detailfoto’s, etc. Je kunt aantekeningen maken in het bestaande draaiboek of er zelf een opstellen. Doe dit samen met het stel, zodat zij weten hoeveel tijd er nodig is voor de foto’s en jullie samen kunnen bepalen wat daarvoor een goed moment is. Dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Zorg dat je weet hoeveel tijd je nodig hebt

Om zomaar ineens een bruiloft te fotograferen is niet zo’n goed idee, omdat planning zo’n belangrijk element is bij deze vorm van fotografie. Probeer eerst eens mee te gaan met een meer ervaren fotograaf, als tweede fotograaf. Zo kun je zien hoe zij de dag indelen, waar ze prioriteiten leggen en welke apparatuur ze gebruiken, zonder dat de druk teveel op de ketel zit.

Houd rekening met reistijd

Wanneer er sprake is van verschillende locaties, is het gemakkelijk om de reistijd te vergeten. Zeker wanneer je op pad gaat voor een fotoshoot is dit zonde, want het gaat van jouw tijd af.

Ga langs op de locatie

Ga van tevoren al een keer langs op de trouwlocatie, met het bruidspaar of zonder. Zo kun je zien hoe het licht valt en waar eventueel problemen kunnen ontstaan. Ook kun je bekijken of er op loopafstand mooie plekken zijn voor een fotoshoot, zodat je dat voor kunt stellen.

Familie

Spreek van tevoren goed door wanneer de familie komt. Hoe meer mensen, hoe lastiger het is om ze te organiseren en hoe minder aandacht je van het bruidspaar hebt. Spreek ook af wanneer je eventuele groepsfoto’s doet. Ga vlot te werk, voordat er mensen rond gaan zwerven en begin met de grootste groep. Zo kunnen de mensen die maar op één of twee foto’s hoeven weg, en heb je meer rust.

Bruidsfotografie is een specialistische tak van sport. Er zijn veel professionals op dit gebied, en dat is niet voor niets. Wil je toch graag aan de slag, leg dan duidelijk aan het bruidspaar uit dat je (nog) geen pro bent. Beperk de verwachtingen, zodat ze niet te teleurgesteld zijn als er iets niet lukt. Ken je camera en objectieven en zorg dat je blind de juiste instellingen kunt maken. Je zult hier weinig tijd voor hebben en op je gevoel - en kennis - moeten vertrouwen.

 

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy