Een dankbaar onderwerp: kinderen op de foto

Een dankbaar onderwerp: kinderen op de foto

Liesbeth Wesdijk 1279
Ze zijn groot voor je het weet, dus zet ze zo vaak mogelijk op de foto. We geven je een heleboel tips om kinderen nog leuker en spontaner op de plaat te krijgen.

 

1) Laat ze wennen

Zorg dat je eigenlijk altijd je camera bij de hand hebt, het mooiste is als ze er zo aan gewend zijn dat ze vergeten dat je foto's maakt. Zo krijg je de meest natuurlijke en spontane plaatjes. Dus geen statief en aparte lenzen, maar gebruik een basic camera waarmee je alle kanten op kunt.

2) Focus op de ogen

Stel altijd scherp op de ogen van het kind, ze houden de aandacht van de kijker vast. Het mooiste is als de ogen ook nog een lichtje weerkaatsen, dat laat het beeld tot leven komen.

3) Op hun niveau

Deze simpele tip verbetert je foto's onmiddellijk: verlaag jezelf naar hun niveau. Fotografeer kinderen op hun ooghoogte. Voor een extra creatieve invulling hiervan kun je zelfs een nog lager standpunt innemen en omhoog fotograferen, zodat ze er enorm groot uitzien.

4) Fotografeer alles

Geposeerde portretten of de standaard zaken als kaarsjes uitblazen tijdens de verjaardag zijn natuurlijk leuk, maar nog veel mooier zijn de foto's die de spontane momenten vastleggen. Zij laten het echte karakter zien, een echte herinnering.

5) Het gezicht als lichtpunt

Dit zal niet in alle gevallen mogelijk zijn, maar probeer het gezicht zo te belichten dat het opvalt in de foto, het moet de meeste aandacht trekken. Soms kan dit door je eigen positie te veranderen, waardoor de kleine zich voor een donkere achtergrond bevindt. Of je zult moeten flitsen, probeer dit gewoon eens uit.

6) Gebruik een simpele achtergrond

Kinderen hebben vaak drukke of kleurige kleding aan, probeer dus een rustige achtergrond te vinden. En zorg er ook voor dat er niet opeens bomen of een lantaarnpaal 'uit het hoofd' van je kleine schat groeit, dan moet je je eigen positie even veranderen.

7) Regisseer de foto

Als je een foto maakt met meerdere personen, zorg er dan voor dat het kind de hoofdpersoon is. Hoe doe je dat? Vraag de anderen (oudere kinderen of volwassenen) om naar de hoofdpersoon in de foto te kijken. Hierdoor zal de blik van de kijker zich automatisch op de hoofdpersoon richten. Bij volwassenen en een kind krijg je het mooiste effect als zij zich voorover bukken of het kind optillen. Zorg dat de hoofden dicht bij elkaar zijn.

8) Fotografeer onopvallend

Als je geen tijd hebt gehad om de kinderen aan de camera te laten wennen, probeer dan stiekem snap shots te maken. Dit gaat het makkelijkst met een uitklapbaar LCD scherm, maar als je dat niet hebt, oefen jezelf dan in het fotograferen vanuit de heup of buik.

9) Laat je gezicht zien

Dit volgt automatisch op het vorige punt. Als je je camera wat lager houdt, zien de kinderen je gezicht, waardoor je meer contact met ze hebt en een meer natuurlijke foto kunt maken.

10) Continu mode

Als je camera beschikt over de 'continu opname stand', gebruik die dan vooral. En nee, dat is geen kwestie van 'schieten maar en gokken dat er iets goeds tussen zit'. Kinderen zijn snel, zeker in hun gezichtsuitdrukking. Met de CM weet je zeker dat je niks mist.

11) Gebruik het juiste licht

Dit is natuurlijk een heel breed en eigenlijk logisch iets, maar juist bij kinderfoto's is natuurlijk licht heel belangrijk. Het zonlicht wat door een raam naar binnen valt is een stuk mooier dan het licht van een lamp, probeer dus de kleine naar de juiste plek te manoeuvreren, zonder dat het beeld aan spontaniteit inboet. Te hard licht is ook niet goed, als de kinderen dus buiten in de felle zon aan het spelen zijn, probeer ze dan naar een meer schaduwrijke plaats te lokken, zodat het licht zachter is.

12) Kom dichtbij

Je hoeft niet perse altijd je kind van top tot teen op de foto te zetten. Zoom eens in en focus op dat punt wat de aandacht trekt. En als je daarmee een deel van het hoofd of de benen afsnijdt is dat dus niet erg, want die doen er voor dit plaatje niet toe.

13) Experimenteer met de compositie

Plaats het kind niet altijd in het midden van de foto, maar houdt de regel van derden in gedachten. Dat maakt je foto vaak een stuk spannender. En voor nog meer creativiteit in je foto's kun je ook daar van afwijken.

14) Timing is alles

Kinderen zijn redelijk voorspelbaar in hun gedrag. Over het algemeen (uitzonderingen heb je natuurlijk altijd) zijn ze vrolijk als ze net wakker zijn, na het eten of wanneer ze met hun favoriete speelgoed aan het spelen zijn. Maak dus juist dan foto's. Vooral wanneer ze lekker aan het spelen zijn, zullen ze niks in de gaten hebben.

15) Laat ze praten

Een goede tip om leukere foto's te krijgen is: stel ze eens een vraag! Terwijl ze afgeleid zijn omdat ze je antwoord geven of over de vraag nadenken, heb je mooi de tijd om spontane foto's te schieten.

16) Ze hoeven niet altijd te lachen

'Cheese', we kennen allemaal deze Engelse kreet, die vaak een neppe glimlach tevoorschijn tovert. Je kind hoeft niet altijd te lachen op een foto, vereeuwig zijn karakter zoals het is op dat moment. Als je wilt dat je kind lacht op de foto praat dan over z'n favoriete dier, eten of tv-programma of trek gekke bekken. Als het maar een echte, spontane lach oplevert.

17) Gebruik een hulpje

Als het mogelijk is, laat je dan helpen door iemand. Het is wel belangrijk dat die persoon vlak achter je gaat staan, zodat de ogen van je model zich op de camera richten. Zeker als je het kind van iemand anders fotografeert is het handig wanneer één van de ouders je helpt.

18) Verander je perspectief

Eerder hadden we het erover dat je je op het niveau van het kind moest begeven, maar hier kun je natuurlijk ook van afwijken. Fotografeer de kleine eens vanuit een hoog standpunt! Met een kantelbaar LCD scherm gaat dat het makkelijkst.

19) Zonder gezicht

Je hoeft een kind niet altijd vanaf de voorkant te fotograferen of het gezicht vol in beeld te hebben. Je kunt hele leuke foto's maken als de uk voor de camera wegrent of wanneer hij met z'n gezicht letterlijk in een spannend boek gedoken zit. Ook zonder het gezicht kan een foto een verhaal vertellen.

20) Focus op een bepaald lichaamsdeel.

Het kan enorm leuk zijn om te benadrukken hoe klein een handje of voetje is door daar op in te zoomen, eventueel met een hand of voet van een volwassene er naast voor het contrast. Gebruik je fantasie voor vertederende foto's

21) Gebruik accessoires

Een zonnebril of stoere pet doet het altijd leuk voor een foto. En zolang de kinderen nog te klein zijn om te klagen, moet je daar gebruik van maken ;-)  Een peuter met de regenlaarzen van mams aan is toch schattig?

22) Gebruik verschillende lagen

Je krijgt meer diepte in je foto's wanneer je gebruik maakt van meerdere lagen. Maak gebruik van voorwerpen in de voor- en achtergrond wat zal zorgen voor een driedimensionaal beeld. Gebruik hierbij een hoog diafragma (laag F-getal) en stel scherp op het onderwerp. Hierdoor zal de voor- en achtergrond onscherp worden.

23) Maak selfies

Je eigen kind op de foto zetten is een goede smoes om selfies te maken. Je hebt er wel een groothoeklens voor nodig of anders kun je uiteraard je smartphone gebruiken.

24) Fotografeer gewoon

Er zijn zoveel unieke en speciale momenten met je kind(eren), die wil je niet missen. Dus als je niet je dure camera bij de hand hebt, zou je die momenten dan moeten missen? Ook met de huidige smartphones kun je prachtige foto's maken. Je hoeft dus niks te missen. Schiet er op los, want ze zijn groot voor je het weet.

 

Heb jij ook zo'n prachtig spontaan moment geschoten met een kind, net als Frank van Maaren , deel die dan met ons in de gallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth