Een 100% perfecte belichting in elke situatie

Een 100% perfecte belichting in elke situatie

Eefke Burg 343
Overbelicht, onderbelicht: vaak zijn dit soort foto’s een nachtmerrie van elke fotograaf. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je belichting in elke situatie perfect wordt? Om te zorgen voor een perfecte belichting is het belangrijk dat je weet welke methodes er zijn om licht te kunnen meten.

Tekst: Eefke Burg | Fotografie: Sippakorn Yamkasikorn

Hoe krijg je de perfecte belichting in elke situatie?

Hoe krijg je die perfecte belichting in elke situatie? Het antwoord is om datgeen te meten, wat jij goed belicht wil hebben. Je kan hiervoor verschillende manieren van meting toepassen. Belangrijk om te weten is allereerst dat je in de volautomatische stand niet de mogelijkheid hebt om de meetmethode te wijzigen. Je zal dus gebruik moeten maken van één van de handmatige standen.

Lees ook: Monique Mulder: herfstfoto’s

Meervelden meting / matrix metering / evaluative metering

Meervelden meting is de standaardmeetmodus op de meeste camera’s. Het werkt door het hele frame in meerdere ‘zones’ te verdelen, die vervolgens allemaal afzonderlijk worden geanalyseerd op lichte en donkere tonen. Eén van de belangrijkste factoren (naast kleur, afstand, onderwerpen, hoogtepunten, enz.) die meervelden meting beïnvloedt, is het focuspunt van de camera. Na het lezen van de informatie uit alle individuele zones, kijkt het meetsysteem naar waar je hebt scherpgesteld binnen het kader en markeert dit belangrijker dan alle andere zones. Er worden nog andere zaken gebruikt in deze manier van meten, maar dat verschilt van fabrikant tot fabrikant. Nikon bijvoorbeeld vergelijkt de beeldgegevens met een database van duizenden foto’s voor het berekenen van de belichting.

Centrumgerichte meting / center-weighted metering

Het kan niet altijd wenselijk zjin om het hele kader te gebruiken om een juiste belichting te bepalen, bijvoorbeeld in gevallen van veel contrast of tegenlicht. Welke manier van meten kan je dan het beste hanteren? Centrumgerichte meting is de oplossing voor je probleem. Centrumgerichte meting bekijkt het licht in het midden van het frame en de directe omgeving en negeert de hoeken. Vergeleken met een meervelden meting kijkt centrumgerichte meting niet naar het geselecteerde focuspunt en alleen naar het middenste gedeelte van de afbeelding. Gebruik deze modus als je wil dat de camera prioriteit geeft aan het midden van het beeld: bij bijvoorbeeld close-up portretten of grote onderwerpen die zich in het midden van het beeld bevinden.

Lees ook: Staalwol fotografie kit voor minder dan drie euro

Spot meting / spot metering

Spot meting bekijkt alleen het licht rondom je focuspunt en negeert al het andere licht. Het meet een enkele zone / cel en berekent de belichting op basis van dit ene gebied. Deze manier van scherpstellen is vaak handig als je hoofdonderwerp slechts een klein gedeelte van het beeld beslaat, zoals het geval is bij het fotograferen van vogels of insecten.

Een perfecte belichting in elke situatie toepassen

Nu je de juiste manier weet om te meten, kan je de perfecte belichting in elke situatie krijgen. Heb je nog tips die je met onze lezers wil delen? Laat hieronder een opmerking achter.

afbeelding van Eefke Burg
Door: EefkeBurg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke