Vijf redenen waarom je nachtfotografie eens moet proberen

Vijf redenen waarom je nachtfotografie eens moet proberen

Fokelien Broekstra 432
De meeste fotografen fotograferen overdag en wijken eigenlijk niet uit naar de schemering of nacht. Maar dit is ook een leuke uitdaging om eens te proberen. Wij geven je vijf redenen om eens aan nachtfotografie te beginnen.

Geschiedenis

Vroeger werd er een stuk minder aan nachtfotografie dan in het digitale tijdperk. Bij de analoge camera’s waren geen LCD-schermpjes waarop je kon zien of je foto gelukt was. Elke fout die je maakte kostte je geld. Inmiddels zijn de tijden veranderd en kun je onbeperkt proberen om een mooie nachtfoto te maken.

1. Alledaagse plaatjes worden bijzonder

Foto’s die overdag de standaard zijn worden ‘s nachts bijzonder. Je kunt je hierdoor onderscheiden van de rest van de mensenmassa. Een alledaags plaatje dat overdag saai is, kan in de avond wel mooi verlicht zijn. Zodat het saaie plaatje opeens een opvallende uitstraling krijgt.

Je kan met een zaklamp ook zelf licht toevoegen aan je beeld. Hierdoor kan je foto net een wat bijzonderdere uitstraling krijgen.

2. Onmogelijke effecten creëren

Je kan ook onmogelijke effecten overdag creëren. Zo kun je lichtstrepen fotograferen, teksten in de lucht tekenen of sterrensporen fotograferen. Dit zijn beelden die je overdag niet terug kunt vinden in een foto.

3. Weinig geduld nodig

Je hebt weinig geduld nodig om een mooie foto van een verlichte omgeving te maken. Dit komt omdat licht niet veranderd. Lampen blijven allemaal even vel, je kunt dus je camera instellen en beginnen met fotograferen. Dit is bij landschapsfotografie wel anders. Daar moet je regelmatig wachten op het juiste moment.

4. Minder weer afhankelijk

Je bent een stuk minder weerafhankelijk. Of de lucht nou bewolkt is of niet, het maakt helemaal niks uit. Dit zie je midden in de nacht toch niet terug. Je mist hooguit de sterrenstipjes in de lucht. Maar dit is natuurlijk niet heel erg. De mist kan bij een nachtfoto zelfs zorgen voor een mysterieus effect.

5. Meer tijd voor fotografie

Ben je overdag altijd druk aan het werk en ben je in het weekend ook druk? Geen probleem, want zoals de naam al zegt. Nachtfotografie doe je in de nacht. Je kunt in de avond makkelijker even op pad en daarnaast heb je de kans dat toeristische attracties in de avond een stuk rustiger zijn.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien