Nachtfotografie: Teken met licht

Nachtfotografie: Teken met licht

Fokelien Broekstra 691
Heb jij de foto’s weleens voorbij zien komen van mensen die teksten in de lucht hebben geschreven? We noemen dit lightpainting. Als je lightpainting betekent letterlijk: licht tekenen. Wij gaan je uitleggen hoe je teksten in de lucht kan schrijven of in de lucht kan tekenen door middel van lightpainting.

Benodigdheden

Eigenlijk heb je niet zo veel nodig voor het maken van een creatieve foto van het tekenen met licht.  Het lijstje is daarom ook niet lang:

  • Camera
  • Statief
  • Lichtbron ( bv: fietslampjes, zaklamp, sterretjes)

Starten

Denk eerst na wat je op foto wil zetten, welke tekst wil je in de lucht schrijven? Of wat wil je gaan tekenen? Als je hier over uit bent kun jij je camera klaar gaan zetten. Zet je statief op en plaats je camera hier goed op. Richt jouw camera op de plek waar jij wilt gaan tekenen met licht.

Camera instellen

De camera instellingen zijn ook niet lastig. De ISO kan je laag houden op 100 of lager. Hierdoor heb je de minste ruis in je foto. Het diafragma kun je instellen op F/8, hoe hoger je diafragma getal is, hoe minder licht het doorlaat. Je kunt door een hoger diafragma dus met een langere sluitertijd gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan een sluitertijd van 15 seconden of langer.

Niet perfect

Je foto hoeft niet perfect belicht te zijn, belicht je foto liever iets te donker dan te licht. De lichtbron die je gaat gebruiken om de tekst te schrijven of een tekening te maken geeft natuurlijk ook extra licht dat niet overbelicht moet worden. Stel je camera in ieder geval van tevoren goed scherp, zodra hij scherp is, kun je het autofocusknopje omzetten naar manual, hierdoor verspringt de scherpstelling nietmeer. Als je zelf het model bent, kun je het best even iemand vragen die op jou plek gaat staan als model om je scherpstelling te bepalen.

Aan de slag

Nu komt het leukste! Het tekenen of schrijven in de lucht! Je kunt het beste je camera op timer zetten, zodat je zelf tijd hebt om in je beeld te lopen. De timer op 15 seconden is een must, hierdoor heb je rustig de tijd om in positie te gaan staan. Heel veel teken en schrijf plezier!

Deel jouw lightpainting foto in onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien