Uitleg bij de foto: Jolina Heijmans

Ymke Frijters 1405
Niets mooier om te fotograferen dan het bos als de blaadjes beginnen te vallen. Jolina Heijmans denkt daar waarschijnlijk ook zo over en zocht het bos op om dit herfsttafereel vast te leggen. In deze rubriek legt ze uit hoe ze de foto maakte.


Foto: Jolina Heijmans

'Deze foto is gemaakt met mijn Nikon D5100 en de bijbehorende kitlens (18-55mm VR). Ik ging van huis voor een wandelingetje omdat ik zag dat de zon wat doorbrak, ondanks de herfstige omgeving buiten. Toen ik dit pad op liep, wist ik gelijk dat het een bijzonder plaatje zou worden. De warme herfstkleuren, een zacht zonnetje door het bladerdek en een prachtig perspectief door de rij bomen aan beide kanten. Ik had geen statief bij me en ben daarom uitgekomen op een diafragma van f/13 en een sluitertijd van 1/30e seconde, waardoor ik bewegingsonscherpte nog zoveel mogelijk kon voorkomen en toch genoeg scherptediepte zou krijgen. Om de compositie net iets extra's te geven ben ik door de knieën gegaan om de foto te maken. Eenmaal thuis heb ik de foto nog wat nabewerkt in Adobe Lightroom, ik heb onder andere de witbalans en levendigheid aangepast om de kleuren meer te laten spreken en een dromerig beeld te creëren.'

Tips van Jolina:

  • Geef jezelf een opdracht mee als je op pad gaat met je camera, zodat je doelbewust foto's gaat maken en beter en kritischer leert na te denken.
  • Probeer uit te vogelen welke fotografiegenres of technieken je wel of niet liggen om zoveel mogelijk plezier te kunnen beleven aan fotografie.
  • Vraag anderen (ook niet-fotografen) eens wat ze van je foto's vinden om ideeën op te doen en te blijven leren. Bekijk ook het werk van andere fotograferen.

Jolina Heijmans

'Sinds december 2012 ben ik trotse eigenaar van mijn eerste spiegelreflexcamera, de Nikon D5100. Omdat ik zoveel mogelijk wilde leren en experimenteren, heb ik besloten een 'Project 52' te beginnen waarbij ik elke week een ander onderwerp, een andere techniek of een andere omgeving kies om een zo goed mogelijke foto te maken. Ik ben hiermee begonnen op 1 januari 2013 en het einde begint in zicht te komen. Ik heb ontzettend veel geleerd, niet alleen hoe om te gaan met mijn camera en welke instellingen te kiezen, maar vooral ook welke genres in de fotografie mij aanspreken en welke juist niet. Hierdoor zal ik ook na dit project genoeg motivatie en inspiratie hebben om door te gaan met fotograferen.'

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van