Tips voor het fotograferen in het bos

Aimée van Vuuren 1441

Welk seizoen het ook is, je kan altijd naar buiten om te gaan fotograferen in het bos. Maar waar begin je dan en waar let je op? Wij geven je tips zodat jij voortaan de mooiste foto’s maakt tijdens je wandeling in het bos.

Houd je foto rustig

Geniet van alle mooie vormen en kleuren om je heen wanneer je door een bos loopt maar zorg dat als je je bezig gaat houden met het fotograferen in het bos dat je je compositie goed moet uitkiezen. Zoek duidelijke vormen en lijnen om je beeld rustiger te maken zodat je foto beter toch z’n recht komt. Maak het niet te simpel, maar ook niet te druk. Probeer te fotograferen vanuit kikkerperspectief, vaak worden dan alle onrustige onderwerpen buiten het beeld gehouden.

fotograferen in het bos, fotografietips, tips, bos, in het bos fotograferen

Let op het weer

Tijdens regen en zonneschijn kan je gaan fotograferen in het bos maar ook mist levert mooie foto’s op. Het geeft iets mysterieus aan je foto: de bomen die je op de foto zet vervagen in de mist, wat zorgt voor een gevoel van diepte in je foto.

Zoek je inspiratie voor wat je nou precies wilt fotograferen? Lees dan ook: dit zijn goede onderwerpen, ook dichtbij huis!

Statief is van groot belang

Vooral in de herfst is het hebben van een statief nodig. De dagen zijn vaak bewolkt en donker waardoor de sluitertijd al snel onder 1/60 sec komt. Het wordt daardoor lastig om uit de hand scherpe foto’s te maken. Bij gebruik van een statief hoef je niet je ISO te verhogen waardoor je minder ruis krijgt op de foto.

fotograferen in het bos, fotografietips, tips, bos, in het bos fotograferen

Bescherming van kleding

Bij het fotograferen in het bos zal je veel vanuit kikkersperspectief moeten fotograferen, wat betekent: je moet knielen of op de grond zitten. Het is al niet aan te raden om met een nieuwe broek op pad te gaan maar je wilt een oudere broek ook niet onnodig vies maken. Neem dus een plastic tas of een vuilniszak mee zodat je ergens op kan gaan zitten.

Probeer elk seizoen te fotograferen in het bos zodat je weet in welk seizoen jij de beste foto’s maakt. Geniet van je dagjes weg en experimenteer tijdens het fotograferen met de instellingen en perspectieven. Succes!

afbeelding van Aimée1

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée