8 tips voor fotograferen in het bos
Fotograferen in de natuur is niet alleen rustgevend, als fotograaf kan je je volledig uitleven het gehele jaar door.
Tip 1: safety first
Wanneer je op pad gaat is het belangrijk om goed voor je spullen te zorgen. Je loopt tenslotte in het bos. Het kan nat zijn of je kunt vallen door gladheid. Bescherm je spullen dus goed tegen druppels of regen, condens of valschade en neem bijvoorbeeld een handdoek mee of microfiber doekje om je spullen mee droog te maken en om je lens schoon te maken.
Zorg ook goed voor jezelf. Neem een kompas of gps mee om niet te verdwalen of om snel je weg terug te vinden.
Tip 2: Je camera-gear
Als je in het bos loopt is een statief zeker aan te raden. Het is er vaak donker en met een statief kan je lage ISO-waardes hanteren waardoor onnodig ruis wordt voorkomen. Qua lens kan je van alles meenemen van een groothoek om veel van het landschap in beeld te brengen of een macrolens om paddestoelen of insecten te fotograferen. Als je een polarisatiefilter hebt, neem hem dan mee! Je kunt reflecties in water voorkomen en de kleuren worden dieper.
Tip 3: wanneer is het de beste tijd?
Gedurende het hele jaar kan je natuurlijk het bos in om verschillende sferen vast te leggen, maar wat is het beste tijdstip van de dag? Het mooiste licht heb je tijdens zonsondergang en zonsopgang, maar ook overdag kan je prima het bos in. De bomen filteren het harde licht.
Tip 4: Probeer een verticale compositie
Landschapsfotografen fotograferen vaak een horizontale foto. In het bos komt een verticale compositie juist goed van pas! De lengte van de bomen komen vaak veel beter uit en je kunt veel diepte creëren door verticaal een pad door het bos te fotograferen.
Tip 5: zoek naar contrast in kleur
In het bos vind je vaak dezelfde kleuren. Hierdoor kan je foto eentonig worden. Dit kan je breken door op zoek te gaan naar een andere, felle kleur zoals bijvoorbeeld door het fotograferen van paddestoelen of vlinders.
Tip 6: kies voor zwart-wit
Foto's van het bos zijn vaak prachtig in zwart wit door de vele contrasten die je hebt. Daarnaast kan zwart wit een uitkomst bieden als je niet tevreden bent met de kleuren. Dit kan je tijdens het fotograferen doen, maar uiteraard ook in de nabewerking. Een ander voordeel van het ter plekke fotograferen in zwart wit is dat je vooral gaat letten op wat het licht doet.
Tip 7: vergeet de nabewerking niet
In de nabewerking kan je je foto net even wat mooier maken. Je kunt ervoor kiezen om de foto te houden zoals jij het zag. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde punten in je foto net even wat extra te benadrukken zoals de zon die op het vochtige bladerdek of door de bomen schijnt of om de kleuren net wat meer te verzadigen..
Tip 8: heb respect voor de natuur
De natuur kan niet alleen prachtig zijn, het is ook enorm belangrijk voor onze aarde. Ga er dus voorzichtig mee om. Laat geen afval achter, ga niet van het pad af als het niet nodig is en probeer het wild in het bos niet te verstoren. Zo kunnen wij er met zijn allen nog heel lang van genieten.