Techniek: maak surrealistische foto's

Techniek: maak surrealistische foto's

Redactie 5818
Bij surrealistische fotografie speel je met de realiteit. Op een creatieve of ludieke manier verwerk je diverse elementen op een foto. Leer nu hoe jij hiermee aan de slag gaat!

Surrealistische fotografie

Ben jij ook altijd betoverd door surrealistische foto's, waar verschillende elementen zo verwerkt zijn dat ze een bizar geheel vormen? Een grootmeester op het gebied van surrealisme is kunstenaar Salvador Dalí. Zijn werk kan een grote inspiratiebron zijn op het gebied van surrealistische fotografie.

 

Technieken

Er is geen vaste manier om een surrealistische foto te maken. Daarom nemen we enkele technieken door. Gebruik dit als een richtlijn en experimenteer zoveel mogelijk zelf.

Fotomontage

Bij deze techniek voeg je twee foto's samen, oftewel een double exposure. In Photoshop kun je twee foto's als lagen over elkaar heen leggen en vervolgens delen weghalen, waardoor de foto's in elkaar overvloeiien en twee werelden samenkomen. Let bij het selecteren van de foto's naast de vorm ook op het onderwerp van de elementen die je samenvoegt. Hebben de onderwerpen raakvlakken? Kunnen ze samen een verhaal vertellen? Of zijn ze verwarrend?

Neem bijvoorbeeld het onderstaande portret van de 'Tijgerleeuw'. is het een tijger of een leeuw? Je herkent beiden dieren direct, waardoor verwarring ontstaat.

Blur

Een andere manier om je foto surrealistisch te maken is door middel van een Blur. Hierdoor worden sommige elementen op de foto zacht en vervaagd. Daardoor wordt de foto mysterieus. Vooral als je bepaalde elementen zodanig vervaagt dat je alleen de vorm ziet. Als de kijker het niet direct herkent, zal dit een interessant deel zijn op de foto.

Je kunt in Photoshop het beste een nieuwe laag aanmaken met een kopie van je foto en vervolgens in het tabblad 'Filter' het kopje 'Blur' aan te klikken. Je hebt verschillende soorten Blur-effecten. Probeer diverse effecten uit, totdat je het gewenste effect krijgt. Gaussian Blur geeft je veel opties en daar kun je gemakkelijk de sterkte en manier van vervagen bepalen. Je kunt ook door een lange sluitertijd een bewegingsonscherpte krijgen als je onderwerp beweegt.  Dit kan ook een mooie Blur opleveren.

Laat voorwerpen vliegen

Maak je foto surrealistisch door voorwerpen in beeld te laten zweven. Zet een mooie lamp op een wit tafeltje, of een andere andergrond, maak een foto en laat het tafeltje verdwijnen in Photoshop. Kies wel een ondergrond die je gemakkelijk weg kunt halen. Bekijk hieronder ook een handige videotutorial.

Wees creatief en ga ervoor, speel met kleur of maak juist een interessante zwart-witfoto. Bekijk ook het werk van andere surrealistische fotografen ter inspiratie. 
 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie