Verbeter je techniek (zonder nieuwe gear)
Het is zo ontzettend verleidelijk om steeds nieuwe apparatuur te kopen. Of in elk geval te willen kopen. Bijna iedere fotografen denkt op een bepaald moment wel een keer; met betere gear had ik nu een betere foto kunnen maken.
Maar, zoals we hier al vaker aanstipten, het is niet de gear die de foto’s maakt. Het is zeker ook niet de gear die mooie foto’s maakt. De fotograaf bepaalt of een foto goed is of niet, of de sfeer klopt en het gevoel dat de foto oproept sterk genoeg is. Daarom is er een verschil tussen een foto maken, waarbij je even stopt en nadenkt over het licht, de instellingen van je camera en de compositie, en een kiekje van een moment dat je wellicht wil onthouden, maar waar weinig aandacht naar het fotograferen zelf gaat. Met deze tips til je je fotografie naar een hoger plan, zonder nieuwe gear. Bespaart meteen wat geld!
Leer je bestaande gear nog beter kennen
Een beetje flauw misschien, maar hoe vaak wil je nieuwe gear omdat je echt tegen de grenzen van je oude materiaal bent aangelopen? Waarschijnlijk niet vaak. Natuurlijk, camera’s, objectieven en statieven zijn steeds in ontwikkeling en er komen steeds nieuwe uit. Verbeterde technieken, meer mogelijkheden, het zou je hebberig maken. Maar hoe zit het met de spullen die je al hebt? Pak de handleiding er nog eens bij en lees die van voor tot achter nog eens goed door. Grote kans dat er een ‘feature’ op je camera zat die je helemaal nog niet kende. Of ga eens online en doe inspiratie op. Google op afbeeldingen genomen met jouw apparatuur. Zo krijg je wellicht weer nieuwe ideeën en kun je even vooruit met je eigen gear, en kun je de alle mogelijkheden volledig uitputten.
Perfectioneer je compositie
Een belangrijk element van een goede foto, is de compositie. Een fijne compositie ‘trekt’ de kijker als het ware het beeld in en houdt de aandacht vast. Om je compositie te verbeteren, kun je je het beste eens goed verdiepen in verschillende compositieregels. Probeer ook eens een andere hoek; veel fotografen nemen de meeste foto’s vanaf ooghoogte. Ga eens door je knieën, plat op je buik of zoek een verhoging op.
Neem je spullen overal mee naartoe
Wellicht het belangrijkste voor het maken van een foto: je moet wel je camera bij je hebben. Hoe vaak gebeurt het niet dat je tegen een goede foto gelegenheid aanloopt, maar je camera niet bij je hebt? Zorg dus dat deze altijd bij de hand is. Ook als je geen goed fotomoment verwacht, of misschien juist dan. Zelfs als de omgeving zelf misschien niet super aantrekkelijk is, kun je altijd je vaardigheden oefenen. Fotograferen bij slecht licht bijvoorbeeld. Of nieuwe composities uitproberen. Zorg dus dat je een fijne cameratas hebt, waar ook je alledaagse spullen in kunnen (portemonnee, telefoon, zonnebril, etc). Zo hoef je nooit een moment te missen en leer je je gear te gebruiken in alle omstandigheden.
Beperk jezelf met je gear
Juist van beperkingen kun je creatiever worden. Veel fotografen zijn dan ook fan van objectieven met een vaste brandpuntsafstand: hiermee kun je niet in- of uitzoomen. Je zult dus dichterbij of verder weg moeten gaan staan als je een andere uitsnede wilt. Hiermee ‘beperk’ je jezelf, waardoor je op sommige momenten op zoek moet naar een creatievere oplossing om toch een goede foto te kunnen maken. De resultaten kunnen verrassend goed zijn, met de apparatuur die je al hebt!
Ga uit van het licht
Als je fotografen vraagt wat het belangrijkste ingrediënt is van een goede foto, zullen velen antwoorden: het licht. Zonder licht immers geen foto. Maar licht kan een foto ook saai maken. Of juist enorm interessant. Leer goed licht herkennen. Hiermee maak je sterkere foto’s dan met de nieuwste of duurste apparatuur. Vergeet immers niet dat er steengoede foto’s worden gemaakt met smartphones!
Verbeter je skills in nabewerken
Na het fotograferen zelf, wanneer je je foto’s op de computer bekijkt, is er nog een wereld aan mogelijkheden. Je kunt je foto’s verbeteren, veranderen, verschillende foto’s samenvoegen, noem maar op. Wanneer je je een nabewerkingsprogramma eigen maakt, en steeds meer mogelijkheden ontdekt, kun je je fotografie enorm ontwikkelen. Zonder nieuwe gear.