Stel dat je honderd keer zo veel kleuren kan zien

Stel dat je honderd keer zo veel kleuren kan zien

Wouter de Vink 810
Het gebruik van kleur bij het maken van een foto is ontzettend belangrijk. De gemiddelde mens kan zo’n miljoen kleuren zien met het blote oog, maar wat als je een aandoening heb waardoor je zelfs een miljard verschillende kleuren kunt waarnemen?

In deze video van DNews wordt dit fenomeen uitgebreid besproken.

Ongeveer één procent van de wereldbevolking kampt met deze aandoening, wat de Engelse naam tetrachromacy draagt. Normaal gesproken heeft het menselijke oog drie kegeltjes: groen-, rood- en blauwgevoelige. Deze vangen zo’n honderd verschillende kleuren in deze zones op, waardoor ‘een normaal mens’ dus een miljoen kleuren kan zien. Wie dus tetrachromacy heeft, beschikt tot een extra kegel in het oog. Dit zijn er dus niet drie, maar zelfs vier kegels. Wat zorgt voor een kleurenspectrum van een miljard kleuren.

Dit zou dus wel van pas kunnen komen bij het fotograferen. Door de verruiming van het kleurenspectrum is het makkelijker om te bepalen welke kleurencompositie beter bij de te nemen foto past. Maar omdat het hier gaat over een zeldzame aandoening, zijn er ook een aantal die niet weten dat zij dit daadwerkelijk hebben. Wellicht dat jij al jarenlang het leven wat kleuriger bekijkt dan je naasten. Nieuwsgierig? Doe de test hier.

afbeelding van Wouter de Vink

Wouter de Vink | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Wouter