Werken met contrast

Fenna Kiebert 230
Foto's met contrast zijn vaak mooi en sprekend. Door het contrast kan je er naar blijven kijken. Het geeft een krachtig beeld. Wil jij zelf nou ook mooie foto's met contrast maken? Lees hieronder onze tips.

Je hebt vast wel eens een pasgeboren baby van dichtbij gezien. Het is je misschien opgevallen hoe intens hun ogen worden aangetrokken door contrast. Zelfs voordat hun visie volledig is ontwikkeld, worden ze aangetrokken tot scènes en objecten met een hoog contrast en blijven ze hiernaar kijken.

Contrasterende kleuren

Je kunt scènes samenstellen die allerlei dingen contrasteren, zoals tonen (highlights versus schaduwen) en kleuren (de ene kleur tegen de andere). Beide zijn goede manieren om je foto’s aantrekkelijk te maken. Schaduwen tegen highlights kunnen drama toevoegen aan een anders gebruikelijke, standaard scène. 

Verschillende elementen

Voor een extra boost, probeer contrasterende kleuren te combineren met een ander contrasterend element, zoals lijnen. Het contrast van de speelse kleuren wordt nog sterker benadrukt door bijvoorbeeld rechte lijnen. Al dat contrast kan zorgen voor een hele professionele foto, zelfs als hij met je telefoon gemaakt is.

Speel met contrast

Andere manieren om met contrast te experimenteren, zijn onder meer het spelen met het contrast van het onderwerp zelf. Een portret van een prachtig grootouder naast de frisheid van een pasgeboren baby kan een krachtige impact hebben. Contrasteer je onderwerp met de omringende scène of achtergrond, dit kan ook een mooi effect geven.

Let met deze voorbeelden wel op hoe het contrast wordt gemaximaliseerd door de rest van de compositie eenvoudig te houden, dit is om storende elementen te voorkomen. Hoe meer je aan een scène toevoegt, hoe losser het contrast wordt. Een foto wordt dan te druk en is niet meer prettig om naar te kijken. 

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna