Snelle tips voor macrofotografie

Snelle tips voor macrofotografie

Senta Bemelman 524
Hoe zat het ook alweer met macrofotografie? Bij deze vorm van fotograferen zit je heel dicht op je onderwerp. Met deze snelle tips ben je snel op de hoogte!

Bij macrofotografie vergroot je een klein onderwerp in je foto. Dit doe je door middel van een speciale macrolens, waarmee je jouw onderwerp van heel dichtbij kunt fotograferen. De meeste lenzen kunnen niet op een kleine afstand scherpstellen door de brandpuntafstand. Geliefde fotografie-onderwerpen zijn insecten of bloemen. Maar macrofotografie kan ook een toffe manier zijn om processen, zoals het oplossen van pillen, in beeld te brengen.

Manueel

Schakel allereerst de autofocus uit. Omdat je van dichtbij fotografeert, wil je voorkomen dat jouw camera op het verkeerde onderdeel focust op de automatische piloot. Kies ervoor om handmatig (manueel) te focussen om het onderwerp scherp in beeld te krijgen. Daarnaast kun je ook een statief gebruiken om je foto nog scherper te krijgen. In de onderstaande video wordt in rap tempo uitgelegd hoe je met macrofotografie aan de slag gaat en zie je praktische voorbeelden.

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Lees hier meer over oplossingen op het gebied van macrofotografie.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta