Macrofotografie: schakel de autofocus uit

Macrofotografie: schakel de autofocus uit

Fokelien Broekstra 396
Scherpstellen is een van de lastigste aspecten bij macrofotografie. Je bent met kleine onderwerpen bezig, die zo minuscuul zijn dat de camera weleens het verkeerde punt pakt om op scherp te stellen, zet daarom je autofocus uit.

Autofocus

Autofocus is de automatische scherpstelfunctie op jouw lens. In de meeste gevallen kan de autofocus jouw foto op het juiste punt scherpstellen. Je hoeft hierdoor de scherpstelring van je lens niet aan te raken.

Macrofotografie

Bij macrofotografie werkt de autofocus niet altijd zoals het hoort. De autofocus blijft bij kleine onderwerpen zoeken naar het juiste autofocuspunt. Door het gezoek van jouw lens, raak jij waarschijnlijk langzaam gefrustreerderd. Als je de autofocus uitschakelt, heb je zelf de regie in handen. Je kunt zelf beslissen waar de scherpstelling ligt. Dit werkt vaak makkelijker en is een verademing voor jou.

Handmatig scherpstellen

In het analoge tijdperk gebeurde het regelmatig dat een camera geen autofocus had. Als je met zo’n camera hebt leren fotograferen, heb je waarschijnlijk weinig moeite met het handmatig scherpstellen. Mocht je hier geen ervaring mee hebben, dan is het handig om met het handmatig scherpstellen te oefenen. Ga bijvoorbeeld niet gelijk een vlieg fotograferen die ieder moment weg kan vliegen, maar kies voor een plant. Door de oefenen op stilstaande voorwerpen, merk je vanzelf dat het steeds soepel gaat.

Deel jouw macrofoto's in de lezersgallery.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien