Hoe lang gaat je camera mee?

Amy Schutte 4262

Hoe lang jouw DSLR meegaat, ligt aan een heleboel factoren. Als hij vaak valt of nat wordt, zal de levensduur bijvoorbeeld aanzienlijk verkort worden.

Over het algemeen zal de levensduur, als de camera goed wordt onderhouden en netjes wordt bewaard, liggen aan de sluiter. Deze slijt na een flink aantal kliks. Een klik is één gemaakte foto. Meestal worden voor goedkopere modellen minimaal  50.000 kliks gegarandeerd, waar dat kan voor duurdere modellen wel tot 300.000 kliks zijn. En dan kan dat nog vele malen meer zijn, dat is ook een beetje geluk hebben.

Hoe kun je weten hoeveel kliks jouw camera heeft? Dit is vooral handig als je een camera van iemand wil overnemen. Je kunt naar de website camerashuttercount.com gaan, een recente foto uploaden en het programma kan je vertellen hoeveel foto’s er met je camera zijn gemaakt. Of je kunt erachter komen in Photoshop, met een recente RAW foto. Ga naar File > File Info > Raw Data. Zoek in de zoekbalk naar Image Number. Het woord Image Number zal als het goed is nu geel of grijs gekleurd worden. Hierachter staat het aantal sluiter kliks van de camera.

De sluiter, het onderdeel dat hiervoor belangrijk is, kan overigens prima vervangen worden wanneer deze versleten is. Maar dan moet je eerst flink door fotograferen!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy