Abstract: Macrofotografie uitdaging met lepels

Abstract: Macrofotografie uitdaging met lepels

Senta Bemelman 1036
Door middel van abstractie kun jij je creatief uiten binnen de fotografiewereld. Gebruik bijvoorbeeld een lepel om jezelf uit te dagen binnen deze categorie door een macrofoto te maken. Je leest het goed: macrofotografie met lepels!

Een abstracte foto is een creatieve uiting waarbij de werkelijkheid los wordt gelaten. Je ziet vaak niet in een oogopslag wat het onderwerp van de foto is. Dit komt doordat je het middels een compositie, vorm of techniek anders in beeld brengt dan je gewend bent.

Macrofotografie

Bij macrofotografie denk je misschien aan enge insecten met harige pootjes, die pontificaal en in close-up in beeld worden gebracht. De kracht van macrofotografie is dat je een onderwerp van heel dichtbij bekijkt. Je kunt deze vorm van fotografie ook gebruiken om abstracte kiekjes te maken. Als je inzoomt op een specifiek onderdeel kan dit een interessante openbaring opleveren. Sommige onderwerpen zitten complex in elkaar, door in te zoomen op één onderdeel voorkom je dat de aandacht niet hierop wordt gevestigd. In het geheel kunnen onderdelen onopvallend zijn, die tot leven komen wanneer je deze naar voren brengt in een close-up.

Uitdaging

In de onderstaande video zie je hoe je met lepels aan de slag kunt voor abstracte foto’s. Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Met wie ga jij deze fotografie-challenge aan en maak je abstracte foto’s met alleen een aantal lepels? Zoek een fotografiemaatje en stel van tevoren een aantal regels op zoals: het aantal lepels, het formaat ervan en de tijd die jullie jezelf geven om een aantal foto's te schieten. Je kunt de winnaar kiezen op basis van variatie of compositie, Kijk kritisch naar de foto's of laat eventueel een objectief persoon uit je fotoclub de uiteindelijke foto's beoordelen. Je kunt eventueel ook met een grote groep werken en deze opdelen in tweetallen. Iedereen beoordeelt aan het einde van de opdracht een andere groep, waardoor je zowel fotografeert als beoordeelt. Maak er een leuke middag van en ga creatief aan de slag. Veel fotografieplezier!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta