5 tips voor het fotograferen van bloemen

5 tips voor het fotograferen van bloemen

Fabienne Keijzer 437
Als fotograaf ben je altijd op zoek naar het vastleggen van een uniek beeld. Je wil jouw foto laten opvallen door het nét even anders te doen dan anderen. Hou je ervan om buiten te fotograferen? Dan zijn deze tips voor het fotograferen van bloemen iets voor jou!

1. Verander eens van perspectief

Je kunt een bloem natuurlijk recht van voren fotograferen, maar bloemen zijn eigenlijk van alle kanten mooi om vast te leggen. Trek wat oude kleding aan en kruip door de bossen, op zoek naar de perfecte angle voor jouw foto. Door het perspectief te veranderen is de foto meteen spannender. Bijvoorbeeld deze klaprozen, van onder gefotografeerd door lezer Peter Spijer

Klaproos - Peter Speijer

2. Kom dichterbij

Bloemen zijn erg gedetailleerd en daarom zijn ze extra geschikt om van dichtbij te fotograferen. De meeste camera’s hebben een macro-stand, of je kunt een speciale macro-lens aanschaffen. Met een macro lens kun je hele scherpe close-ups maken. Lees hier meer over macrofotografie.


3. Gebruik een statief

Omdat bloemen vaak klein zijn en zich laag bij de grond bevinden is het soms wenselijk om een statief te gebruiken. Je kunt je camera daarmee goed stil houden en zo krijg je het beste resultaat. 
Meer leren over het gebruik van een statief? Lees dan hier verder. 

4. Pas op de wind

Bloemen zijn fragiel en het kleinste vlaagje wind kan al funest zijn voor je foto. Je kunt natuurlijk wachten tot de wind gaat liggen, maar je kunt ook een windschild meenemen. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een stuk karton of een paraplu kunnen al genoeg zijn om de bloem te beschermen tegen de wind.


5. Probeer verschillende composities

Deze tip lijkt op de eerste tip. Je hoeft natuurlijk niet altijd de hele bloem te fotograferen. Het is leuk om soms te experimenteren met de compositie. Fotografeer eens alleen een deel van de bloemblaadjes, of juist de steel. Dit levert een creatief en origineel beeld op.

Bloemblaadjes

Met deze tips maak jij binnenkort de meest bijzondere foto's van bloemem! Succes! 
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne