Laat je leiden

Compositietip: leidende lijnen

Redactie 1540
Compositie is één van de belangrijkste dingen waar je op kan letten om je foto's beter te maken, en het is nog gratis ook. De regel van derden is misschien wel de bekendste compositieregel, maar er zijn er een stuk meer. Denk bijvoorbeeld ook aan leidende lijnen.

Als je voor het eerst naar een foto kijkt, gaan je ogen van nature van rechtsboven naar linksonder. Als het onderwerp zich linksonder op de foto bevindt komt dit heel natuurlijk over en blijft het de interesse van de kijker houden. Dit is op zich al iets om rekening mee te houden bij het bedenken van je compositie, maar ook als het onderwerp zich niet in de linker onderhoek bevindt kan je de interesse van de kijker vasthouden door middel van leidende lijnen.Leidende lijnen

Leidende lijnen

Als je op je foto een lijn naar je onderwerp laat lopen, worden de ogen van de kijkers hier langzaam naartoe getrokken. Hierdoor komen mensen rustig bij het onderwerp aan en zien ze ondertussen meer van de foto. Je kan ook een lijn dwars door de foto laten lopen zonder ergens op uit te komen. In dit geval wordt de kijker door de hele foto geleidt. Een leidende lijn kan bijvoorveeld een weg of zijn, maar ook een rijtje palen kan dienen als leidende lijn.

We hebben al eens eerde een compositietip geplaatst. Vorige maand schreven we een artikel over de 'Regel van derden'.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie