Techniektip

Techniektip: Focus en bepaal daarna je compositie

Redactie 906
Techniektip: focus en bepaal daarna je compositie. Hierbij laat je eerst de camera scherpstellen op het onderwerp, met het autofocuspunt in het midden van de zoeker, en verplaats je vervolgens de camera om de compositie definitief te bepalen.

We hebben het al eerder over de regel van derden gehad. De compositietip waarbij je het onderwerp niet in het midden van de foto zet, maar op één derde van het beeld. Hoewel je bij veel camera's met een touchscreen met één 'tap' kan bepalen waar de camera op moet scherpstellen, zijn er ook nog heel veel camera's waarbij dit niet zo snel gaat. Bij veel camera's moet je eerst aangeven dat je het autofocuspunt wil veranderen om vervolgens een punt te kiezen. Als dit te lang duurt, kan je een leuk fotomoment missen.

Focus en hercompositionering

De meeste camera's selecteren het autofocuspunt in het midden van de zoeker als de camera aangezet wordt. Ook werkt dit focuspunt vaak beter dan de andere focuspunten. Als je de ontpanknop half indrukt stel je met de meeste camera's scherp op dit punt. Pas als je de knop doordrukt, maakt de camera een foto. Als je de positie van het onderwerp vaak veranderd, of als je weinig tijd hebt om het autofocuspunt te veranderen, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de Focus-en-hercompositionering-techniek. Hierbij laat je eerst de camera scherpstellen op het onderwerp, met het autofocuspunt in het midden van de zoeker, en verplaats je vervolgens de camera om de compositie te krijgen zoals je wilt. Je kan op deze manier ook de belichting meten en bepalen. Daarover later meer.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie