Video: Let op de raaklijnen in je compositie

Video: Let op de raaklijnen in je compositie

Liesbeth Wesdijk 962
In onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd aan de hand van voorbeelden wat raaklijnen zijn en hoe je die op een juiste manier toepast in de compositie van je foto’s.

De video op YouTube, van RunNGun laat duidelijk zien hoe belangrijk juiste raaklijnen zijn in je foto. Een raaklijn is vooral bekend in de meetkunde, maar ook bij fotografie is dit belangrijk. De echte wereld is driedimensionaal en daardoor raken objecten elkaar niet, maar bij de fotografie is het beeld tweedimensionaal, waardoor de suggestie gewekt wordt dat het onderwerp en de achtergrond één zijn. Je moet je object dus de ruimte geven.

 

 

De juiste raaklijn maakt of breekt je afbeelding. Denk bijvoorbeeld aan de horizon die door het tweedimensionale beeld van een foto de illusie geeft dat je model onthoofd wordt door een lijn. Door een hoger of lager standpunt te kiezen bij een foto kun je dat voorkomen. Veel zaken kun je met de nodige nabewerking veranderen, maar niet alles. De tips in deze video helpen je beter na te denken over de compositie van de foto. Waardoor je minder foto’s hoeft te maken om het perfecte shot te krijgen.

 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth