Belichting: high key & low key, spelen met contrast

Belichting: high key & low key, spelen met contrast

Liesbeth Wesdijk 1005
Wanneer je een foto maakt heb je verschillende keuzes: ga je voor high key, low key of maak je een standaard foto? Wat geeft de doorslag voor die keuze?

Zowel high key afbeeldingen als low key afbeeldingen maken intensief gebruik van contrast, maar beiden op een heel andere manier. En deze diversiteit geeft de twee verschillende belichtingsmethodes hun eigen karakter. Laten we dat eens nader bekijken.

High key

Als je een high key foto bekijkt, vallen gelijk twee dingen op. Het eerste is dat de foto heel helder is. Om een high key foto te maken, moet je je belichtingsniveaus op hoge waarden instellen. Kijk wel uit dat je niet te veel overbelicht.
Het tweede wat opvalt, is het gebrek aan contrast. In de lichte gedeeltes kan dat zelfs over de top zijn.
Een derde kenmerk is dat je zo min mogelijk tot geen schaduwen ziet, deze worden onderdrukt door de belichting.

 

 

Low Key

Deze afbeeldingen hebben juist heel veel contrast, soms zo extreem dat je alleen de contouren van een object of model kunt zien. Dit doe je door je contourlijnen te benadrukken met je belichting door middel van highlights. Kijk wel uit met de instelling van je ISO, je wilt uiteraard geen ruis in de foto.

 

 

Beide vormen van belichting hebben hun eigen sfeer. Geeft high key een erg clean, positief gevoel, low key is veel dramatischer en duisterder. Het is mooi om te spelen en te experimenteren met deze gemoedstoestanden.

Wil je meer leren over deze belichtingsvormen? Kijk dan eens naar deze video.

Heb jij, net als Ronald Nieterau-Kalshoven een prachtige low key of juist een high key foto gemaakt, plaats deze dan in onze lezersgallery. 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth