Bruidsfotografie, hoe oefen je?

Amy Schutte 390
Veel beginnend fotografen worden vroeg of laat door een bevriend stel gevraagd om een bruiloft te fotograferen. Maar bruidsfotografie is één van de grootste uitdagingen die er is. Hoe oefen je daarvoor?

Wanneer je fotografeert op één van de belangrijkste dagen uit iemands leven, een dag die je niet even over kunt doen, zit er behoorlijk wat druk op de ketel. Vooral de eerste keer kan een enorme stap zijn, moet je het nu wel of niet doen? Met deze tips kom je goed beslagen ten ijs.

Ken je apparatuur

Het belangrijkste, wanneer je je aan bruidsfotografie waagt, is dat je je apparatuur door en door kent. Ga maar na: je moet fotograferen op een locatie die je niet zelf kiest, in lichtomstandigheden waar je nauwelijks controle over hebt, het moet niet teveel tijd kosten want er is een (strak) tijdschema en je moet ook niet te aanwezig zijn. Verder zijn de verwachtingen van de foto’s vaak hoog gespannen. Prettige wedstrijd! Om adequaat te kunnen reageren is het dan ook belangrijk dat je je apparatuur door en door kent. Bruiloften zijn geen gelegenheid om nieuwe apparatuur of technieken uit te proberen. Om snel te kunnen reageren moet je je instellingen blind kunnen maken, en bijna instinctief goede beslissingen kunnen maken op het gebied van camera instellingen, standpunt en compositie.

Oefen als tweede fotograaf

Als tweede fotograaf werk je samen met de eerste fotograaf. Diegene heeft de leiding en zal jou vragen (of opdracht geven) om bepaalde foto’s te maken. Hij of zij zal je wellicht een standpunt geven en aangeven welk objectief je moet gebruiken. Zo krijg je gevarieerde foto’s, die elkaar aanvullen en niet min of meer hetzelfde zijn. Het voordeel hiervan is dat de eerste fotograaf de verantwoordelijkheid draagt. Dat betekent dat er voor jou al wat druk van de ketel is. Bovendien zal deze persoon (als het goed is) ervaren zijn in bruidsfotografie, dus je kunt hier veel van leren. Vraag je af waarom hij/zij bepaalde keuzes maakt en vraag eventueel uitleg (op het juiste moment).

Bezoek ‘moeilijke’ locaties en benader het als bruidsfotografie

Omdat je zelf geen controle hebt over een aantal belangrijke factoren, is het een goed idee om te oefenen met omstandigheden die niet ideaal zijn. Je zult moeten roeien met de riemen die je hebt, en er het beste van moeten maken. Je kunt bijvoorbeeld eens fotograferen in een donkere kerk. Leg niet alleen de kerk zelf vast, maar probeer je ook te richten op details. Het licht is een uitdaging, maar daarom een goede oefening. Begin buiten en ga naar binnen, terwijl je blijft fotograferen. Je moet dan snel aanpassen aan het veranderende licht, zoals dat bij een bruiloft soms ook het geval is. Of je kunt oefenen met veranderend licht tijdens zonsondergang. Begin bij daglicht en blijf fotograferen tot het volledig donker is. Het licht verandert snel, en terwijl je mooie resultaten probeert te halen oefen je je skills.

Oefen zoveel mogelijk

Je kunt beter worden in fotografie door het veel te doen. Als je bruidsfotografie wil doen, is het geen slecht idee om ook te oefenen met andere soorten fotografie. Portretten bijvoorbeeld, waarbij je je kunt bekwamen in het controleren van de scherptediepte. Of reisfotografie, waarbij de omstandigheden ook onvoorspelbaar zijn.

De eerste keer dat je je aan bruidsfotografie waagt, is natuurlijk altijd spannend. Zorg dat je er echt klaar voor bent, zodat je op je eigen kwaliteiten kunt vertrouwen. Dan kun je er ook nog een beetje van genieten!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy