5 manieren om de Brush (penseel) te gebruiken in Adobe Lightroom

Christel  de Wolff 4142

Een goede workflow kan het verschil maken tussen een mooie foto en een meesterwerk. Ook bepaalt het je eigen plezier in het fotograferen én bewerken. Het is alweer even geleden dat we aandacht hebben besteed aan het bewerken in Adobe Lightroom. Daarom in dit artikel een video van Serge Ramelli over het gebruiken van de Brush (penseel). 

In de video wordt voor de duidelijkheid steeds dezelfde foto, gemaakt in IJsland, gebruikt. Er wordt eerst wat contrast toegevoegd, schaduwen opgehaald en meer detail in hooglichten toegevoegd. Daarna wordt ingegaan op de vijf manieren om het penseel te gebruiken:

 

1. Dodge and Burn

Wanneer je op het penseel klikt, kun je dubbelklikken op het effect om de instellingen op nulwaarden te zetten. Speel met de verschillende mogelijkheden, tot het een gewenst resultaat geeft. In het voorbeeld wordt minimaal 70 gebruikt. 'Schilder' over gedeeltes in je foto die je wil oplichten, om zo meer aandacht te vestigen op details in je foto. 

2. Creëer mist

Een leuk trucje. Voeg mist toe aan een landschapsfoto voor een extra dramatisch effect. Hou het effect wel zo natuurlijk mogelijk. Ben je aan het overdrijven? Door op de optietoets te klikken, wordt je penseel een gum en kun je eventeel delen rechtzetten om het effect te verminderen. 

3. Details oplichten

In deze video wordt een foto gemaakt in IJsland gebruikt. In het voorbeeld wordt getoond hoe je sneeuw kunt oplichten voor een verfrissende aanblik. Met het penseel kun je de belichting en helderheid naar wens aanpassen. Wees zeker dat je alleen de gedeeltes oplicht, die van toepassing zijn door gebruik te maken van laagmaskers. A

4. Gradienten

Het gradient filter is een handige truc om de kijker te sturen in een foto. Maar vaak is het effect wat te heftig en vallen delen van je foto weg in het filter. Door het penseel te gebruiken, kun je dit voorkomen. Maak een laagmasker aan en schilder eenvoudig over de delen van de foto heen, die je niet wil laten beïnvloeden door het filter. 

5. Werk tot in de puntjes nauwkeurig

Tot slot kun je door middel van het penseel heel precies te werk gaan, zonder andere elementen in je foto aan te passen. In het voorbeeld wordt bijvoorbeeld het water opgelicht, maar het zand niet. Je kunt hiermee alle kanten op. 

Meer Adobe Lightroom en Photoshop tips en tutorials vind je in DIGIFOTO Pro magazine. Je kunt alle edities nu ook digitaal lezen in onze eigen webshop

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel