Betere foto's maken? Let op de achtergrond

Amy Schutte 754

Als je een mooi onderwerp voor je foto’s hebt gevonden, richt je al je aandacht op het maken van een mooie foto ervan. Staan je camera instellingen goed? Is het onderwerp scherp? Waar in het kader ga ik het plaatsen?

Het kan dan gemakkelijk dat je even wat minder aandacht besteedt aan de achtergrond. Terwijl die toch een groot deel van je foto inneemt, letterlijk. Met deze tips voor het gebruik van de achtergrond worden je foto’s meteen een stuk beter.

Hou het simpel

Deze regel geldt voor alle vormen van fotografie, maar als je een sterk onderwerp hebt, moet je zorgen dat de kijker zo min mogelijk afgeleid wordt. Hou de achtergrond dus simpel en rustig. Soms zul je het onderwerp moeten verplaatsen, maar je kunt ook zelf ergens anders gaan staan. Door het onderwerp van een andere hoek aan te schieten, is de achtergrond ook anders. Zorg dat er geen grote verschillen in licht en donker in de achtergrond zitten, zoals beplanting met een opening waar veel meer licht doorheen komt. Bedenk je waar de foto over gaat en haal elementen die daar niets mee te maken hebben uit je foto. Door dichterbij te gaan of in te zoomen, of door net even een stukje opzij te gaan.

achtergrond in foto's

Maak je onderwerp los van de achtergrond

Wat is er in de achtergrond te zien en leidt het af van het onderwerp? Of beter nog, kun je de vormen in de achtergrond gebruiken om de aandacht juist naar het onderwerp toe te leiden? Door bijvoorbeeld een struik net achter je onderwerp te hebben, lijkt het net of deze uit het onderwerp komt. Vooral bij mensen is dat niet mooi. Ook hier geldt: signaleer het en een kleine verandering in standpunt kan wonderen doen.

Let op licht en donker

Het oog van een kijker wordt in eerste instantie naar licht getrokken. Heb je dus grote lichte plekken in de achtergrond? Kijk dan of je ergens anders kunt gaan staan, of je compositie anders kunt maken. Vooral openingen tussen gebouwen, planten of groepen mensen sluipen vaak ongemerkt in de achtergrond, vooral als deze ver van het onderwerp is.

achtergrond in foto's

Vervaag de achtergrond

Afhankelijk van welk objectief je gebruikt, en met welke instellingen je fotografeert, kun je het onderwerp scherp maken en de achtergrond onscherp. Zo is meteen duidelijk wat centraal staat in de foto, en is de achtergrond minder afleidend. Het is immers niet eens meer zo duidelijk wat het is. Je kunt de achtergrond ook vervagen in Photoshop, of een ander nabewerkingsprogramma.

Let op de horizon

Eén van de meest gemaakte beginnersfouten is een scheve horizon. Netjes recht houden dus. Maar wees je ook bewust van de plaats van de horizon. Fotografeer je een persoon? Let er dan op dat de horizon niet achter zijn of haar hoofd loopt. Dan ‘snijdt’ de horizon als het ware door het hoofd heen, en dat is storend. Ga iets hoger of lager, of ga dichterbij het onderwerp om deze los te trekken van de horizon.

achtergrond in foto's

Let op kleur

Ook als je achtergrond onscherp is, zie je nog kleuren. Kleuren kunnen ook afleiding geven. De overgang van gras naar zand in een onscherpe achtergrond is bijvoorbeeld nog steeds duidelijk waarneembaar en zorgt voor een onrustige achtergrond. Kijk of je het zand uit de foto kunt houden en een achtergrond met één dominante kleur kunt kiezen.

Kijk of je je onderwerp tegen een schone, lege achtergrond kunt krijgen om de smaak te pakken te krijgen. Als je je foto’s beoordeelt, op de computer of op het LCD scherm, wees je dan bewust van de achtergrond. Zo leer je kritisch kijken, en wordt het vanzelf een tweede natuur om de achtergrond belangrijk te maken op het moment dat je een foto gaat maken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy