Allemaal fijne foto apps

Amy Schutte 282
Foto’s maken doen we niet meer alleen met onze mooie camera, maar natuurlijk ook met smartphones en tablets. En zelfs foto’s die wel met de camera gemaakt zijn, kun je op je telefoon nabewerken, onder andere met deze apps.

De bekendste van alle foto apps: Instagram

Instagram is een sociaal medium dat niet meer weg te denken is uit het rijtje der groten wat betreft apps. De filters van Instagram zijn erg bekend, en sommige fotografen streven naar een vergelijkbaar resultaat in Photoshop of Lightroom. Instagram is heel leuk om je foto’s te delen met vrienden en familie, maar ook met andere fotografen. Zo zien meer mensen je foto’s, en dat is beter dan ze op je computer of sd kaart stof te laten vangen.

Photoshop Express en Fix

Adobe Photoshop biedt ook twee apps aan, en inmiddels heeft Adobe een volledige versie van Photoshop aangekondigd als app voor de iPad. Met Photoshop Express kun je collages maken, de kleurtemperatuur aanpassen, oneffenheden verwijderen, rode ogen corrigeren en een vignet toepassen. Ook biedt de app flink wat filters aan. Met Photoshop Fix kun je ook retoucheren. Veelzijdige apps dus, al is het (nog) niet de volledige Photoshop.

PIP camera

PIP betekent Picture in Picture, en met deze app kun je vooral frames toevoegen en collages maken. Maar er zijn ook allerlei leuke effecten. Je foto lijkt ineens door een fles genomen te zijn, bijvoorbeeld. Deze app heeft ook kunst filters, om van je foto een soort abstract schilderij te maken.

Prisma

Als je dan toch op het creatieve pad bent, kun je met Prisma je hart ophalen. Deze app maakt gebruik van de stijlen van bekende kunstenaars. Maak van je foto een kunstwerk in de stijl van Picasso bijvoorbeeld. De app heeft ook een feed, zodat je kunt zien hoe anderen de stijlen inzetten, en jouw creativiteit delen.

Typorama

Ook heel social media-fähig. Met deze app kun je mooie visuals maken, zoals je veel in advertorials terugziet. Je hebt hiervoor gelukkig geen design achtergrond nodig, het is juist erg gemakkelijk. De app blinkt vooral uit in typografisch design, met 47 tekststijlen en meer dan honderd verschillende lettertypes.

Posterlabs

Met deze apps kun je je foto gemakkelijk omtoveren tot een poster, een tijdschriftcover, advertentie, etc. De app heeft verschillende stijlen en verschillende filters. Ook kun je desgewenst tijd- en locatie stempels toevoegen. Leuk om eens iets anders met je foto te doen, of om een leuke kaart van te maken als cadeau voor iemand.

Oneindig aantal apps

Het aantal apps om foto’s te bewerken op je telefoon lijkt wel oneindig. Fotografie, zeker met een smartphone, wint vooralsnog dan ook nog steeds aan populariteit. Wat zijn jullie favo apps?

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy