6 tips voor sportfotografie

Redactie digifoto Starter 1276

Sportfotografie gaat niet zonder moeite. Met deze 6 tips scoor jij het beste resultaat voor jouw sportfoto's.

1. Sluitertijd bij sportfotografie

Sluitertijd is bij sportfotografie erg belangrijk. Met een snelle sluitertijd wordt als het ware de tijd stil gezet op de foto. Bij een lange sluitertijd wordt daarentegen de beweging in de foto vast gelegd. Let er op dat de belichtingsdriehoek altijd kloppend blijft bij gebruik van verschillende sluitertijden.

Lees hier alles over de belichtingsdriehoek.

2. Focus bij sportfotografie

Misschien werk je graag met handmatige focus. Voor sportfotografie is dit niet altijd handig. Werk met autofocus om dit te voorkomen. De moderne camera volgt zelf het object wat je wilt vastleggen. Dit scheelt een hoop moeite.

sportfotografie

3. Creatief zijn met sluitertijd

Bij sportfotografie wil je natuurlijk ook kunnen overbrengen dat er beweging is. Doe dit door gebruik te maken van een lange sluitertijd. Focus op het object dat je wilt vast leggen en beweeg de camera mee. Op deze manier wordt de achtergrond wazig en het opject blijft scherp. Zo leg je goed de beweging van de sport vast.  Deze techniek noem je pannen.

Lees ook: Leg snelheid vast door 'pannen'!

sportfotografie

4. Fotografeer veel

Stel, je kijkt net even weg en er wordt gescoord, jammer. Echter als dit gebeurt bij het fotograferen mis je de perfecte foto. Sport is onvoorspelbaar dus houdt altijd de camera aan want je weet nooit wat er kan gebeuren. Voor het zelfde geld leg je precies het winnende doelpunt vast. Durf te fotograferen in burst om geen moment te missen.

5. Appratuur voor sportfotografie

Zorg dat je altijd alles bij je hebt. Bij fotograferen in burstmodus gaat de batterij sneller leeg en raakt je SD-kaart sneller vol. Neem extra batterijen en SD-kaarten mee bij sportfotografie voor de zekerheid.

sportfotografie

6. Plan je plek

Spannende momenten tijdens sport zijn vaak op dezelfde plekken. Denk aan hoekschoppen bij voetbal, strafcorners bij hockey of slam dunks bij basketbal. De plek op het veld waar dit gebeurt is in de meeste gevallen hetzelfde. Ook achter het doel kan je mooie foto's krijgen. Ga zelf op een goede plek zitten om dit vast te leggen. Op deze manier ga jij hoogstwaarschijnlijk naar huis met een prachtig shot.

sportfotografie

Lees ook: Fotograferen met een statief, waar let je op?

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie