Leg snelheid vast door 'pannen'!

Christel  de Wolff 1641

Een bewegend onderwerp leg je doorgaans vast met een snelle sluitertijd om het beeld haarscherp te 'bevriezen'. Echter, stel je een foto van een raceauto voor die stil lijkt te staan. Niet echt spectaculair, toch? Dat is waar de techniek van 'Pannen' om de hoek komt kijken!

Wanneer je bewegende onderwerpen fotografeert, bijvoorbeeld tijdens een autorace, sportevenement of een luchtshow, is het mooi om iets van de actie in je beeld te behouden. Om het gevoel van snelheid te vangen in je foto, kun je de camera meetrekken met je onderwerp. Fotografen noemen dat 'Pannen'. Het bewegen van je camera druist misschien tegen je gevoel in, want je hebt geleerd om je camera zo stil mogelijk te houden, maar als je het eenmaal probeert zul je snappen wat het een succesvolle techniek maakt. 

Lees ook: Toffe lichtsporen van auto's

Pannen, zo moet het

Bij deze techniek kun je de beweging in de foto vastleggen door met een langere sluitertijd te fotograferen en de actie bij het nemen van de foto te volgen. Op die manier vervaag je de achtergrond terwijl je het onderwerp juist bevriest. Dit klinkt logisch maar het vereist wel enige oefening. Idealiter kies je voor een sluitertijd die lang genoeg is om de achtergrond te vervagen terwijl je de camera beweegt, maar snel genoeg om het onderwerp dat je volgt redelijk scherp te houden. Wat is de magische instelling? Stel je camera in op sluitertijd voorkeuze en kies ongeveer 1/15 seconde. Als je het onder de knie hebt, kun je steeds een stapje langszamer fotografie.

Meer technieken om bewegingsonscherpte te fotograferen vind je hier

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel